/ Sofia Photo Agency, архив
Умишлен палеж в колектор в района на бул. Сливница в София, предизвикан при опит за кражба, остави без електрозахранване късно снощи 12 600 клиенти на "ЧЕЗ Разпределение" в шест столични квартала, съобщиха от дружеството. Засегнати са били домакинства и стопански потребители в "Захарна фабрика", "Илинден", "Св. Троица", "Западен парк", "Фондови жилища" и "Банишора".

Екипите на "ЧЕЗ Разпределение" са констатирали употребата на запалителни средства в колектора и щети по кабели на дружеството. Един от повредените кабели е 110 kV, положен само преди две години. От "ЧЕЗ Разпределение" са създали организация за алтернативно захранване на засегнатите клиенти до отстраняване на повредите.

Изкопни дейности оставиха два столични квартала без електричество

"Имаме опит с подобни умишени пожари. Те се извършват с цел изключване на електрозахранването, осигуряване на възможност за обелване на кабелите, сваляне на медния им екран и предаването му в пунктове за изкупуване на цветни метали", обяснява Виктор Станчев, главен оперативен директор на "ЧЕЗ Разпределение"-България. Той отбелязва, че кабелите, които се полагат в последните години, са създадени по съвсем нова технология и не съдържат мед. Докато няма стриктно законодателство в тази посока обаче, подобни набези ще продължат и ще създават дискомфорт на хората, смята Станчев.

От "ЧЕЗ Разпределение" са взели всички възможни мерки за защита на колектора, като са осигурили и охрана чрез заплащане на външна фирма. Дружеството разчита на компетентните органи за изясняване на обстоятелствата около инцидента и установяване на нарушителите и се надява със съдействието на отговорните институции да се преустановят посегателствата по електроенергийната инфраструктура.

След отстраняване на щетите, ще възстанови нормалната схема на eлектрозахранване на клиентите, като е възможно това да бъде придружено с кратковременни изключвания.