/ БГНЕС
За пореден път роми от столичния квартал "Захарна Фабрика" блокираха жп прелеза, който минава през района. Причината е решението за събаряне на незаконните постройки, в които живеят. Недоволните се оплакват, че районната управа им е дала време до утре, за да напуснат къщите. Пред Дарик кметът на Илинден- Иван Божилов отрече да е поставял подобен срок, но посочи, че постройките ще бъдат премахнати. Не е ясно обаче кога.

Роми на протест, искат узаконяване на къщите (СНИМКИ)
 
Близо 50 роми се събраха на протеста заради заповедта за събаряне на незаконните им жилища. Според твърденията им, общината им е дала срок от 24 часа да напуснат постройките. Протестиращите са съгласни къщите да бъдат бутнати, само ако им бъдат осигурени нови домове. Те казаха още, че омбудсманът Мая Манолова се е ангажирала да помогне. Ромите се заканват, че са готови да затварят и важни булеварди в София, ако се наложи.
 
Кметът на района Иван Божилов заяви, че къщите ще бъдат съборени, но не е даден ултимативен срок на обитателите им. "Има заповед, говори се, коментира се, но няма такова нещо-никой не ги е задължавал да напуснат домовете си до 24 часа. Все още се уточнява дата", категоричен бе той. Остава въпросът дали Столична община ще настани ромите на друго място, след събарянето на къщите им в "Захарна Фабрика".