Роми на протест, искат узаконяване на къщите (СНИМКИ)
Роми на протест, искат узаконяване на къщите (СНИМКИ) / БГНЕС
Роми протестират, искат узаконяване на къщите
91784
Роми протестират, искат узаконяване на къщите
  • Роми протестират, искат узаконяване на къщите

Над 200 души от ромски произход недоволстваха в центъра на столицата. Причината е липсата на грижи от страна на Столичната община за ромските квартали в София. Проявата бе организирана от политическа партия "ДРОМ", а основното искане бе от бюджета на общината да се заделя за по-добра инфраструктура в териториите, населявани от роми. Недоволните поискаха също така кметът на града Йорданка Фандъкова да съдейства за узаконяване на къщите, в които живеят. Протестиращите изразиха и несъгласието си с намерението за събаряне на домовете им в кв. "Захарна фабрика".

Вижте още снимки от недоволството на ромите

Роми на протест искат узаконяване на къщите (СНИМКИ)
netinfo

Проявата бе организирана пред сградата на Столична община под засилено полицейско присъствие. Основното искане на протестиращите е къщите, в които живеят, да не бъдат събаряни, а вместо това да се узаконят. Участниците в недоволството изразиха готовността си да плащат своите данъци, стига кметът Фандъкова да съдейства за узаконяване на техните домове. Ася Иванова от кв. „Захарна фабрика".

"Не са всички цигани еднакви. Други са учени, възпитани, работят. Моето дете ходи на детска градина, мъжът ми работи, аз работя, плащам, искам да се интегрирам към общността. Искам и аз да живея като един нормален човек, а не цял живот да мачкат циганите. Аз съм българка, софиянка - не се водя в Плевен или в Бургас, по лична карта се водя в София. Детето ми искам да е в общността".

Роми на протест искат узаконяване на къщите (СНИМКИ)
netinfo

Йордан Борисов от „Орландовци" пък се жалва, че в неговия квартал е предвидено да бъдат съборени над 70 постройки.

"Ние искаме нашите си места, където сме родени, да си ги заплатим към държавата, да се узаконят, да си имаме нотариални актове, да си плащаме вода, ток и т.н".

В квартал „Захарна фабрика" пък са получени заповеди за събарянето на 143 ромски постройки, допълниха протестиращите.

"Къде отиват тези хора, г-жо кмет? Къде ще ги настаните? Подсигурили ли сте им жилища, за да им казвате, че ще бъдат съборени? Или може би това е поредното циганско гето, което ще бъде съборено и никой няма да си мръдне пръста за тях. Казвам ви, че този път няма да е така!"

Недоволството приключи след среща между протестиращите и представители на общината, по време, на която бе взето решение постройки засега да не се събарят, а вместо това - да се пристъпи към ежеседмични преговори по темата.

Роми на протест искат узаконяване на къщите (СНИМКИ)
netinfo