„РевизорЪт“ с втора премиера на нов адрес, канят правосъдното министерство да гледа пиесата
101027
„РевизорЪт“ с втора премиера на нов адрес, канят правосъдното министерство да гледа пиесата
  • „РевизорЪт“ с втора премиера на нов адрес, канят правосъдното министерство да гледа пиесата
"РевизорЪт" се завърна на сцена, в същия състав, но на нов адрес и с напълно нов декор. След като два сезона пълни успешно салона на Сатиричния театър пиесата на Гогол ще обогати програмата на "Сити Марк Арт Център", като тази вечер е втората от двете премиери на постановката. 
 
Режисьорът Нина Димитрова и двама от актьорите - Павел Емилов и Шахин Шехзен бяха гости в ефира на Дарик. Нина Димитрова призова институциите да решат казуса с гражданството на един от актьорите - сириеца Шахин Шехзен. Въпреки че е подал документи актьорът, носител на "Икар" за дебют, няма все още български паспорт и не може да пътува зад граница. Така на сцена извън страната не може да излезе и самата постановка.
 
Бившето кино Левски - днес "Сити Марк Арт Център", е новият адрес, където е ревизията на "РевизорЪт". Днес е втората премиера след първата в неделя. Младите актьори на Нина Димитрова признават, че вече разпознават в околните и в себе си част от актьорите на Гогол в тази смешна история за нищожността на нищожните хора.
 
"Всеки сам трябва да я направи тази ревизия - никой от нас не прави изключения, всички грешим. Е, както се казва в пиесата, едни взимат в рушвет само ловджийски кученца, но други правят големи престъпления. Това няма никакво значение, защото става въпрос за едно и също - че има едно тотално безсрамие, че подлостта, интересчийството, мошеничеството, всичко това е станало някак норма на поведение", споделя Димитрова.
 
И докато ни кани да се погледнем в огледалото на "РевизорЪт" Нина Димитрова за пореден път напомни за проблема на един от актьорите й - талантливият Шахин Шехзен. Шахо, както го наричат приятелите му в театралната академия живее вече 10-тина години в България, говори чудесен български - има лична карта и паспорт с хуманитарен статут, но без отговор стои молбата му за гражданство. За сметка на това вече е носител на много награди, сред които и "Икар" за дебют.
 
"Проблемът е, че нямам българско гражданство. Аз съм направил всичко, което е нужно - подал съм документи, спазил съм закона. Не мога да напусна България без гражданство", признава Шехзен.
 
Така Шахин не може да излезе да играе "РевизорЪт" на сцена извън страната. Не може да види и родителите си, които също са извън България. "Ако бях руски император от 1835 г., когато е била премиерата на тази пиеса, щях да накарам под строй да дойде целия Министерски съвет, както тогава е направил тогавашният император во главе с министъра на финансите. Самият император тогава е гледал три пъти пиесата", казва още Димитрова.
 
"Дават на някакви хора гражданство срещу пари, а в същото време има едно момче със заслуги към тази страна - къде е справедливостта питам", възмущава се Нина Димитрова, която напомни, че не за първи път се поставя този проблем. "Ако някой от тези институции случайно чуе за проблема във вашия ефир, примерно Министерството на правосъдието,нека  да дойдат да гледат "РевизорЪт", нека да видят Шахин Шехзен какво прави", призова още режисьорката.