Ремонтират пазара Димитър Петков до есента
Ремонтират пазара Димитър Петков до есента / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ремонтират пазара Димитър Петков до есента
52064
Ремонтират пазара Димитър Петков до есента
  • Ремонтират пазара Димитър Петков до есента

До края на лятото предстои да бъде реконструиран пазарът „Димитър Петков" в София, в участъкът му между булевардите „Тодор Александров" и „Алeксандър Стамболийски". Това съобщи за Дарик изпълнителният директор на пазари Възраждане Николай Георгиев. Общинските съветниците от комисията по финанси и бюджет одобриха дружеството да изразходва 462 хил. лв. без ДДС, които са необходими за реконструкцията на участъка. Предвижда се сергиите за плодове и зеленчуци да бъдат намалени наполовина за сметка на пешеходните зони и местата за отдих там.

В резултат от конкурса необходимата сума за реконструкцията може и да бъде намалена, уточни общинският съветник и вносител на предложението Николай Стойнев. „Обхваща изграждането на преместваеми обекти, инфраструктура, пешеходна зона, фонтан", каза той.

Състоянието на пазара е най-лошо именно между двата булеварда, защото там има най-малко изградени обекти, а тези, които са там, заедно с двете локални артерии, са в окаяно състояние, допълни директорът на дружеството Николай Георгиев. Проектът предвижда намаляване на масите с плодове и зеленчуци почти наполовина, по-голямо количество пешеходни зони и места за отдих. В тази посока е предвидено наличието на фонтан, паметник или друг обект с културна насоченост, като това зависи от самия изпълнител, който ще бъде избран, обясни Георгиев. Ако общинският съвет даде зелена светлина, вече има предварително обявление и веднага може да бъде обявена обществена поръчка и в срок от 30 дни ще бъде избран изпълнител и след това реконструкцията ще отнеме не повече от три месеца, посочи Георгиев.

Предстои докладът да се гледа на заседанието на СОС в четвъртък.