/ Sofia Photo Agency, архив
Предсрочно е приключила годишната профилактика на "Топлофикация София" в кварталите "Дружба-1" и "Слатина", съобщиха от дружеството. От там уточняват, че топлата вода е пусната по-рано от обявените срокове вследствие ускорената работа на екипите и приложените технически решения.

През годините дружеството е направило редица инвестиции и подобрения, създало е връзки между отделните топлоизточници и между кварталите. Затова при извършване на обследванията и ремонтите, вече има възможност отделни квартали да бъдат захранвани с гореща вода от друг топлоизточник, посочват от "Топлофикация София".

Профилактиката се осъществява, за да функционира системата нормално през натоварения зимен период, тъй като топлопреносната мрежа в столицата е построена в периода 50-80 години на миналия век, обясняват от дружеството.

Инвестициите в топлопреносната мрежа водят до намаление на транспортните разходи при преноса на топлинна енергия. По данни на КЕВР "Топлофикация София" е дружеството с най-ниски разходи по преноса сред всички топлофикации в страната - средно 17% през последните години. Този показател е сравним с показателите в страните на ЕС, посочват още от дружеството.