Нови противоепидемични мерки влизат в сила на територията на София. Това става ясно от заповед на Столичната Регионална здравна инспекция

С нея се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на област София – град, считано от 00:00 часа на 27.01.2022 г. /сряда/:

1. Ограничение до 50% в капацитет/работна площ/брой лица в обектите и дейности със значение за общественото здраве и заведенията за хранене и развлечения и при спазване на подхода със „Зелен сертификат“. 

2. Въвеждане на работно време до 22:00 часа при спазване на подхода със „Зелен сертификат“ за игралните зали, казината и заведенията за хранене и развлечения, включително и тези към местата за настаняване. 

Въвежда се и нов режим на обучение за учениците от I до XII клас в училищата на територията на София – град за периода 24 – 30 януари 2022 г.: 

1. Присъствено да се обучават учениците от I до IV клас и от VII, X и XII клас.

2. Преустановява се присъственият учебен процес за учениците от V, VI , VIII, IX и XI клас. Обучението от разстояние в електронна среда за тези ученици се организира със заповед на министъра на образованието и науката. 

Временните противоепидемични мерки, определени с новата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област София-град. 

По-рано през деня на брифинг от Областния щаб обявиха, че столицата е влязла в Етап 3 на новия План за справяне с пандемията, което налага въвеждането на нови COVID мерки. Ето и пълния текст на заповедта: 
  
С друга заповед на Столичната РЗИ се определя и задължителен брой легла за лечение на пациенти с основна или придружаваща инфекция със COVID – 19 в лечебните заведения за болнична помощ за активно лечение на територията на София-град. 

LEGLA by Nadya Hamdan on Scribd