Продължава строежа на кучешкия приют в Горни Богров
Продължава строежа на кучешкия приют в Горни Богров / снимка: БГНЕС, архив
Продължава строежа на кучешкия приют в Горни Богров
72526
Продължава строежа на кучешкия приют в Горни Богров
  • Продължава строежа на кучешкия приют в Горни Богров

Строителните дейности от втория етап на приютa за кучета в Горни Богров започват до края на седмицата. Това обяви директорът на Дирекция "Околна среда" към Столична община Нина Макарова. Договорът с фирмата-изпълнител вече е подписан, а срокът за изпълнението е 90 календарни дни.

Капацитетът на втората сграда на приюта ще бъде 1094 кучета, обясни Нина Макарова.

"До края на седмицата започват строите;ните дейности. В приюта ще се прибират изключително агресивни кучета и глутници. Тези кучета, които са спокойни и сае буждаят само от кастрация, ще бъдат връщани по места. На всяко куче се пада по 6 м индивидуална площ, индивидуална къщчика, която е съобразена с големинат ана кучето, места за раходка. Общо застроената площ ше бъде около 7000 кв. м", поясни тя.

Директорът на общинското предприятие „Екоравновесие” Манол Нейков заяви, че за месец април в София са заловени общо 400 бездомни кучета.

"Кастрирани са 342 кучета, върнати са по места 331. Останалите между тези 342 до 400 кучета са вече кастрирани в предни години, които по сигнали или участвали в инцидент, или са прибрани от места, където не следва да бъдат - детски градини, болници. По закон там не следва да има кучета. Осиновени за месец април са 31 кучета", съобщи Нейков.

От 12 май по план-график, изготвен от Столична община, с участието на три неправителствени организации - „Четири лапи", „Анимал рескю" и Българско дружество за защита и опазване на животните, от „Екоравновесие" са започнали и шестмесечна кампания по кастрация на дворни и складови кучета. Тя вече тече в район Банкя, а от месец юни ще обхване районите Люлин, Надежда и Връбница.