Прекръщават площад „Бойко” в София
Прекръщават площад „Бойко” в София / снимка:
Прекръщават площад „Бойко” в София
58508
Прекръщават площад „Бойко” в София
  • Прекръщават площад „Бойко” в София

Площад „Бойко" в София да върне старото си име „Епископ Константин", реши Столичният общински съвет. Предложението е на съветника от Синята коалиция Вили Лилков, който обясни, че площадът срещу „Пирогов" не носи името на премиера Бойко Борисов, както много хора мислят, а версиите за името му са различни.

Лилков настоя още да се забрани на служителите в общинската администрацията да държат плакати на министър-председателя в кабинетите си, което според него противоречи на редица нормативни документи. В отговор кметът Йорданка Фандъкова каза, че няма как законово да ги задължи да ги премахнат, но ще говори с общинските служители по въпроса.

Площад „Бойко" е придобил името си през 1952 година, като преди това се е казвал „Епископ Константин" на Константин Преславски. Това обясни Вили Лилков и изброи версиите за името Бойко: „Твърди се, че има някакъв Бойков връх и свързан с него хайдутин. Има и друга версия, че 1952 година след като на комунистите не им е вървяла колективизацията се обявили с бой към комунизъм и оттам - „Бойко".

В отговор Георги Свиленски от БСП каза, че прекръщаването на площада ще е грешка и трябва да се изчака: „Още повече ви казах, че е добре да изчакаме изборите, тъй като може да се окаже, че пак трябва да го сменяме". Свиленски предложи отлагане на доклада, но вносителят му Лилков не прие.

Вили Лилков повдигна и въпроса с плакатите на премиера Бойко Борисов в офисите на общинските служители: „Дори в кабинетите на представителите на общинските фирми и общински здравни заведения се появиха вече и това стана масово през този мандат, символите на партия ГЕРБ и образа на нейния председател - календари, портрети и други материали, които издават най-малко политическата принадлежност и правят изключително лошо впечатление на хората, които посещават офисите на общинската администрация".

Според Лилков това противоречи и на редица законови норми за политическа неутралност. В отговор Йорданка Фандъкова каза, че не може да издаде забрана да свалят плакатите, защото тогава ще трябва да махнат и религиозните икони от кабинетите си: „Аз със сигурност ще се обърна към служителите с молба да не дразнят излишно хората".

В отговор Лилков каза, че е удовлетворен от отговора на кмета и допълни: „А аз поемам ангажимента, когато забележа подобно нещо, да връчвам на съответния служител икона и да го помоля да махне другата „икона" от стената".