/ БТА
Плакати на автори от 18 държави са изложени на открито в София. Общо над 60 творби могат да бъдат разгледани на площад „Славейков“.

Създателите на произведенията са от България, Португалия, Полша, Франция, Сърбия, Китай, Германия, Унгария, САЩ, Великобритания, Дания, Финландия, Япония, Швейцария, Бразилия, Мексико, Словения и Чехия. Всички творби са печелили световни награди, а техните автори са гостували през годините в София по покана на Международното триенале на сценичния плакат, съобщават организаторите.

Сред артистите в изложбата са Люба Томова, Страхил Димитров, Симеон Кръстев, Людмил Чехларов, Жоао Машадо, Мая Волна, Мила Лозанова, Аник Орлеанж, Теодор Лихо, Бата Кнежевич, Валдемар Свежи, Божидар Икономов, Джианпинг Хе, Ищван Орос, Джон Гравдал, Алан Флетчър, Божидар Йонов, Гите Кат, Теодор Ушев и др.

Експозицията е част от юбилейното десето издание на Международното триенале на сценичния плакат, чиято програмата започна в рамките на празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол.
„Международното триенале на сценичния плакат притежава над 7000 плаката от цял свят. И то от най-големите и значителни автори. Подбрахме една колекция, която дава настроение на площад „Славейков“. Да не говорим, че галерията на плакатите е улицата, а не галериите с интериорни пространства. Другото нещо е, че по този начин искаме площад „Славейков“ да придобие друг характер, който е все пак свързан с културата и изобразителните изкуства. Смятам, че по този начин ще възродим интереса не само на художниците, но и на артистичните среди и театралите в България да обърнат малко повече внимание на художествения плакат, свързан със сцената, а не само на фотографията. За да има някакъв подтекст, да има провокация, която според мен е интересна и в цял свят се цени“, коментира пред БТА Божидар Йонов, един от основателите на триеналето.

Голям интерес към настоящото издание на събитието отчитат организаторите, като за участие в конкурса са подадени близо 4200 проекта. Селекцията е направена от жури в състав Божидар Йонов, Албена Спасова, Георги Лозанов, Иван Кашлаков, Камен Балкански, Мила Лозанова и Парашкев Фереджанов. Творбите ще бъдат представени в Националния дворец на културата (НДК), като изложбата ще бъде открита на 1 ноември.

„Само от Китай дойдоха 600 плаката. Хайде там са милиони тези, които работят в тази област. Но представете си един китаец, който не е чувал за България, камо ли за София, изведнъж да каже, че ще изпрати плакат и до България в Европа. Аз смятам, че по този начин пропагандата във връзка с изкуството е много добра. И не само за Китай говорим. Над 40 страни имат участие в триеналето“, допълва Йонов.

Плакати на лауреати на форума, участници в журито и дарения от други триеналета, свързани с това изкуство, ще бъдат показани в съпътстващи изложби в „Квадрат 500“, галерия „Райко Алексиев“ и др. В галерия „88“ ще бъде открита и експозиция в памет на български плакатисти, сред които Асен Старейшински, Божидар Икономов, Камен Попов, Николай Ковачев, Огнян Фунев и Стефан Десподов.

Международното триенале на сценичния плакат в София е създадено през 1994 г. от Божидар Икономов (1943-2016), Божидар Йонов и Албена Спасова. Тази година то се провежда със съдействието на национален фонд „Култура”, столична програма „Култура“, Полския институт в България и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.
БТА