Пациенти подкрепиха протеста на работещите в Онкологичната болница в София
Пациенти подкрепиха протеста на работещите в Онкологичната болница в София / снимка: БГНЕС, архив
Трети ден протест в онкологичната болница в София
65183
Трети ден протест в онкологичната болница в София
  • Трети ден протест в онкологичната болница в София

За трети пореден път тази сутрин персоналът на столичната Онкологична болница се събра на протест срещу решението на Министерството на здравеопазването за смяна на борда на директорите в болницата. Персоналът на лечебното заведение се обяви срещу назначението на д-р Петранка Троянова, бивш изпълнителен директор на болницата, чийто мандат е бил преждевременно прекратен поради установени административни нарушения.

От лечебното заведение все още очакват да започне пълната проверка, която здравният министър д-р Таня Андреева вече разпореди.

По време на символичния протест, който събра персонала на двора на лечебното заведение, директорът на Онкологията доц. Здравка Валерианова обяви, че е против по-крайните форми на протест, както и против колективните оставки. Валерианова обаче посочи, че ако се докаже, че тя е човек, който не може да управлява, ще си подаде оставката.

„Бяхме охулени по какъв ли не начин, а мисля, че тази болница не го заслужава. Ако аз по някакъв начин преча или пък ръководството по някакъв начин пречи, това може да се каже. Но нито болницата, нито колегите, нито пък пациентите заслужават това”, заяви доц. Валерианова.

Един от тези пациенти е Нели Петрова, която също бе на протеста, защото споделя мнението на  останалите специалисти в болницата.

„Заболяването ми датира от 2001-а година. Това са 12 последователни години и искам едно да кажа. В този период, в който управляваше доцентката, която искат да бъде върната в болницата, самото снабдяване с лекарства не беше така ритмично и така организирано. В следствие на това аз бях лекувана със заместители, които се оказа, че са фатални за моето здраве. Това наложи да ми се направят нови две операции, които са с много тежки последствия”, сподели Петрова.

Протестът получи пълната подкрепа и на Федерация „Български пациентски форум”. Според Асен Георгиев от пациентската организация  в лечебното заведение проверка не се налага, тъй като вече имало обширна такава в продължение на един месец.

„Случаят е идентичен със ситуацията „Делян Пеевски” и това се вижда отвсякъде. А здравният министър д-р Таня Андреева вместо да възприеме критично това, което става, а то не е случайно, все пак сме 2013-а, а не 2008-а, но тя обаче продължава да изобретява как да си защити позицията и говори за проверки”, коментира Георгиев.

Протестите ще продължат, докато бъде взето мъдро и обективно решение от страна на здравния министър, категорични са недоволните. Днес обаче е последният ден, в който те изказват демонстративно своето недоволство. От утре персоналът няма да излиза в двора на лечебното заведение, за да не се губи ценно време, в което могат да бъдат обслужвани пациенти.