/ БГНЕС
Училищните автобуси да могат да се движат по бус лентите в София, което ще намали с 20% времето за пътуване на децата. Инициативата е на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, а докладът предстои да влезе за обсъждане в местния парламент.

Георгиев коментира, че целта е училищният транспорт да става по-добър, а това да откаже родителите да ползват лични автомобили, което ще доведе и до намаление на трафика в столицата. „В момента, за да може градският транспорт да пътува навреме, сме забранили в бус лентите да преминават други превозни средства. Разположени са камери по основните булеварди, които следят за нарушители и при наличието на такива се съставят глоби.  В София, обаче има над 100 училищни автобуса, които возят близо 2000 деца от и до училище всеки ден", заяви още Георгиев.

По думите му идеята е да отворят бус лентите само за училищни автобуси. "Така ще намалим с 20% времето за пътуване на децата, ще има дадем възможност да спят до по-късно, да имат повече време за учене, спорт и други занимания. Наред с това родителите им, вместо да бъдат логистици и да отделят по няколко часа на ден да ги закарат до училище и обратно, ще имат възможност да ползват услугите на училищните превозни средства", аргументира се още той.

"Целта ни е колкото по-добър става училищният транспорт, толкова повече деца ще го ползват, а наред с това родителите няма да пътуват с колите си. Така ще намалим трафика и замърсяването в града“, обясни още Георгиев.
Столичен общински съвет