Хартиеният билет за градски транспорт в София остава в историята
Хартиените превозни документи за градския транспорт в София се спират от продажба от 1 януари, съобщава на сайта си Центърът за градска мобилност (ЦГМ).

Става въпрос за картата за еднократно пътуване от 1,60 лв., картата с талони за 10 пътувания от 12.00 лв. и хартиената еднодневна карта за всички линии от 4,00 лв. Тези документи ще важат до 1 март 2023 г., като след тази дата неизползваните ценни образци няма да подлежат на замяна, както и за тях няма да се възстановяват суми. На тяхно място се въвеждат нови, електронни еквиваленти.

Това са електронните билетите за време "30 +" и "60 +", които задължително трябва да се валидират при всяко качване в превозно средство, като последната валидация се прави преди изтичането на 30-тата или 60-тата минута. Ако не се направи валидация, пътникът подлежи на глоба. Цената на "30 +" е 1,60 лв. като за тази сума пътникът може да се прекачва на повече от едно превозно средство. Според анализите на ЦГМ продължителността на едно пътуване най-често е около 30-40 минути, казаха от ЦГМ.

От там припомнят, че от 1 януари 2023 г. отпадат и някои от предлаганите досега абонаменти:

    • Тридневна карта за всички линии;
    • Месечна за една линия наземен транспорт;
    • Месечна - за метро;
    • Месечна - метро „плюс" - за метро и една линия наземен транспорт; 
    • Тримесечна - за всички линии;
    • Шестмесечна - за всички линии;

Заредените абонаменти могат да се ползват до крайния срок, за който са издадени, но не по-късно от 31.12.2023 година, посочват от ЦГМ.

Промяна ще има и в превозните документи за метрото, като от 1 януари 2023 г. се спират от продажба електронните карти, заредени за 10 еднократни пътувания с метро на цена 12,00 лева. Пътниците, които са заредили своите карти преди тази дата, ще могат да използват закупените билети до 31.03.2022 година.

Столичният общински съвет през юли тази година утвърди промени в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община, с които се въвеждат електронни превозни документи.
София Господинова/БТА