куче
куче / БГНЕС, архив
Около 1650 кучета в приюти чакат да бъдат осиновени
98445
Около 1650 кучета в приюти чакат да бъдат осиновени
  • Около 1650 кучета в приюти чакат да бъдат осиновени
Около 1650 кучета в приюти чакат да бъдат осиновени, съобщиха от столичното общинско предприятие „Екоравновесие”. Те обясниха и че се увеличава броят на доброволно предадените за кастрация дворни кучета.  През юли са кастрирани 243 бездомни кучета, а от началото на годината броят на заловените животни е 2126. 46 кучета от общинските приюти в София са намерили нов дом.
 
Директорът на ОП „Екоравновесие” Веселин Асенов разказа, че в кампаниите за безплатно кастриране на дворни кучета 50 животни са отведени от собствениците. От началото на годината пък кастрираните домашни кучета са 307. Асенов подчерта, че се наблюдава тенденцията за увеличаване на броя на доброволно отведените животни.

Собственици на домашни кучета ги изхранват по кофите за боклук, твърди природозащитник

„Забелязваме положителна тенденция на увеличаване на броя на кастрираните дворни кучета”, каза той, като допълни, че за първите седем месеца на тази година те са с 20 на сто повече спрямо същия период на 2017-а.
 
По думите на Асенов именно некастрирането на дворни кучета води до увеличаване популацията на бездомните животни впоследствие. „Предлагаме тази инициатива за безплатна кастрация на дворни кучета, защото основният източник на бездомните кучета са именно те, кучетата във вили, които се вземат през април, май и юни, когато хората отиват във ваканционните имоти, и през септември, когато стопаните се прибират, кучетата се изоставят. Често те са некастрирани, раждат и по този начин се възобновява популацията от бездомни животни”, обясни шефът на „Екоравновесие”.
 
Как британци решиха проблема с бездомните кучета в Дряново

Към момента кучетата в приютите са около 1650. Асенов обясни и че всички доброволци, които биха желали да разходят четириноги от приютите, могат да ги посетят между 9 и 17 часа всеки ден.