бежанци Елхово
бежанци Елхово / БГНЕС
С решение на областния управител  Иван Кючуков се забранява всякакъв вид заснемане на местата, където са настанени бежанците от войната в Украйна, намиращи се на територията на област София, съобщиха от столичната администрация.

В съобщението на областната управа не се посочват мотиви за решението. 

Малко по-късно от управата уточниха какви са новите правила за отразяване на условията в местата за настаняване на бежанците от войната в Украйна: "С оглед на факта, че много от настанените хора там са майки с малки деца, ще осигурим часове, в които това ще бъде възможно" .

В България са пристигнали почти 300 000 украинци от началото на войната в Украйна преди 3 месеца, на 24 февруари. От тях временна закрила и подслон от държавата са получили над 110 000 души.

След като бяха преместени от хотелите край морето бежанците, бяха прехвърлени в буферни лагери в Елхово и Сарафово. След това украинците бяха разпределени в няколко държавни бази – ученическия лагер в Ястребино, почивната станция на "Мини Марица Изток" в Старозагорски минерални бази, Боровец, Пампорово и Велинград.