/ Пресцентър
"Конкретният брой украинци, които ще останат у нас, вкл. и по Черноморието, зависи от интензивността на военните действия в Украйна и районите, в които се водят военните действия в Украйна през лятото. Положително е, че над 65 обекта в Слънчев бряг, над 20 обекта в Китен, над 15 обекта в Поморие и над 15 обекта в Несебър, както и обекти в други курорти по Черноморието са кандидатствали по програмата досега. Но дали украинците ще останат в тези обекти, или ще поискат да заминат за Украйна поради евентуално успокояване на военната ситуация е трудно да се прогнозира. Трябва да се има предвид, че се очаква и увеличение на броя на украинците, които ще намерят работа у нас и няма да имат необходимост от използване на програмата". Това каза министърът на туризма Христо Проданов, отговаряйки на въпроса има ли разчети колко от украинските бежанци в активния сезон се очаква да останат в курортите ни по морето.
 
"Общо в места за настаняване и държавни бази и се намират над 56 000 украинци", съобщи в интервю за БТА министърът на туризма. "В момента тече процесът по преместване на част от украинците от места за настаняване към държавните бази. Заради това не бих се ангажирал с конкретен брой украинци в държавните бази, тъй като този брой ще расте тези дни поради преместването", допълни той.

"Всички хотели, които са попълнили формуляра за участие в новата програма и са го изпратили на посочения имейл, са декларирали, че предоставят настаняване на стойност 10 лв. на човек или ще предоставят настаняване и изхранване на стойност 15 лв. на човек", напомни министър Проданов и уточни, че тези услуги се покриват от държавата и за тях хотелиерите не може да искат доплащане.

Разплащането по новата програма ще бъде, както и по настоящата, за нощувки, осъществени през юни, ще се кандидатства за възстановяване на средства от 1 до 5 юли, като изплащането на средствата ще е в рамките на месец юли. 

"Това лято вътрешният пазар остава приоритетен, но очакваме значителен брой туристи от Румъния, Полша, Германия, Чехия, Великобритания, Израел и др.", каза министър Проданов. Той съобщи, че броят на планирани полети за летен сезон 2022 г. общо за летища Варна и Бургас е над 9000 и е над равнището от летен сезон 2021, но данните са динамични поради военния конфликт в Украйна. "Ръст очакваме от Великобритания, Израел, добри предпоставки за ръст има и от полския пазар", каза още министърът.
БТА