Общинарите обмислят модернизиране на пазара „Димитър Петков”
Общинарите обмислят модернизиране на пазара „Димитър Петков” / cнимкa: Sofia Photo Agency

Столичната община да подготви проект за преустройство на пазара „Димитър Петков” и разделителната ивица на булеварда, ще предложат двама общински съветници по време на сесията на Столичния общински съвет. Според предложението пазарът „Димитър Петков”, в столичния квартал „Зона Б-18”, може да се превърне в модерен градски пазар за плодове, зеленчуци, цветя и традиционни занаятчийски стоки, а ивицата на булеварда да бъде озеленена пешеходна зона.

Сегашното състояние на пазара и района около него е причина за многобройни граждански жалби срещу шума, замърсените с отпадъци от търговията тротоари и затруднения транспорт. Освен с ръждясали сергии и примитивно изградени павилиони, пазарът е известен и с продажбата на стоки, които не са разрешени на пазарите за плодове и зеленчуци, се посочва в доклада на съветниците.

Цветната борса, разположена върху тротоарите между улиците „Цар Симеон” и „Пиротска”, е незаконна. В момента има избран изпълнител, който със средства от общинския приватизационен фонд, ще преустрои и озелени част от булевард „Димитър Петков”. Съветниците предлагат това да обхване целия булевард, а местният парламент да реши как да бъде финансиран този проект.