/ iStock/Getty Images
Столичната регионална здравна инспекция обмисля въвеждането на някои противоепидемични мерки от следващата седмица, съобщиха от инспекцията.

Поводът е увеличаващия се брой на болните от грип в страната. Противоепидемичните мерки ще бъдат предимно за лечебните заведения и за засилен контрол сред детските и учебните колективи.

Заради грипа: Онлайн уроци и ваканция за учениците в част от страната (ОБЗОР)

От инспекцията с внимание следят данните за заболеваемостта на територията на София, се допълва в съобщението.

Данните на Националния център по заразни и паразитни болести към 28 януари 2024 г. показват, че най-висока заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания има в Софийска област. 

В област Плевен вчера беше удължен срокът на грипната епидемия и въведените временни противоепидемични мерки до 5 февруари, включително. До 5 февруари остават в сила и мерките, въведени в областите Смолян, Габрово, Пловдив, Варна, Ямбол, Велико Търново, Пазарджик и Хасково. В София-област и в област Шумен те ще бъдат в сила до 7 февруари, а в област Перник - до 9 февруари.

Към настоящия момент временно преустановяване на присъствения учебния процес е въведено в областите Пловдив, Варна, Бургас, Пазарджик, Ямбол, Перник и София-област.
Десислава Пеева, БТА