Още три области в страната обявиха грипна епидемия
София област е с най – високи стойности на заболеваемост в страната на 10 хил. души по данни на Центъра по заразни и паразитни болести, каза пред БТА директорът на Регионална здравна инспекция (РЗИ) София област д-р Розалина Чобанова. 

Тя посочи, че 467 на 10 хил. души е регистрираната заболеваемост на грип към днешна дата в София област. По думите на Чобанова има покачване на заболеваемостта във възрастовата група от новородени до 4-годишна възраст, последвана от възрастовата група от 5 до 15 години. Най – слабо е засегната групата до 65 години. 

Към днешна дата отсъстващите ученици от училищата в областта са около 13% и под 4% от преподавателите. 

Обявиха грипна епидемия в още една област

Чобанова отчете, че голяма част от учениците, основно от гимназиален етап, учат в столицата, а личните им лекари са в София област.

Д-р Чобанова каза, че няма проблем с болничните легла, като управителите на болниците имат готовност за преструктуриране на леглата при необходимост да ги направят терапевтични или педиатрични. 

В плен на грипната вълна: Седем области обявиха епидемия

Чобанова допълни, че във вторник ще има заседание на областния щаб, на което ще присъстват и кметове на общини, и след това ще се реши какво да се случи – дали учениците да учат в неприсъствена форма.

От РЗИ София ще предложат преминаване в неприсъствена форма на обучение на учениците. Целта е да се предпазят децата от разпространение на болести в училищна среда.

В дванайсет области в страната са в сила противоепидемични мерки. Това са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, София – област, Смолян, Шумен и Ямбол, по данни на Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции.

От днес се преустановява присъственият учебен процес и извънкласните занимания и организирани дейности за ученици в област Пловдив, както и в две училища в област Габрово – НУ „Васил Левски“ в община Габрово и СУ „Максим Райкович“ в община Дряново. Двете области са в грипна епидемия до 5 февруари, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

От утре до 5 февруари временни противоепидемични мерки се въвеждат в областите Ямбол и Велико Търново. От 31 януари до 7 февруари грипна епидемия е обявена и в област Шумен. В Перник грипна епидемия е в сила от 31 януари до 9 февруари. 

До 31 януари са в сила въведените временни мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания в Смолян, Плевен, Варна и Бургас. В София-област епидемията е в сила до 1 февруари, а в област Пазарджик – до 2 февруари. 

Според последните данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания за периода 22-28 януари заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) е най-ниска в София и в област Разград. В София заболеваемостта е 108,1 на 10 хил. души население, а в област Разград – 92 на 10 хиляди.
 
Иван Ласкин/БТА