Грипът в страната продължава да настъпва. Днес здравните власти в областите София и Ямбол предприеха мерки и преустановиха учебните присъствени дейности. В област Бургас пък обявиха грипна ваканция. 


enlightenedБургас

По данни на РЗИ-Бургас през последните седем дни в областта се отчита рязко завишаване на заболяемостта.

Към настоящия момент броят на заболелите е 484. От данните става ясно, че заеболяемостта е най-висока във възрастовите групи от 5 до 14г. и от 0 до 4г. Най-ниска остава при групата от 30 до 64г.

Учениците в Бургаско излизат в грипна ваканция

enlightenedСофия 

Заради повишената заболеваемост и щабът в столицата взе решение за въвеждането на нова мярка - учениците в цялата Софийска област да преминат на онлайн обучение.

Тази мярка ще бъде в сила до 7 февруари включително.

Учениците от София-област няма да учат присъствено, преминават на онлайн обучение

enlightenedЯмбол

Учениците в област Ямбол преминават към онлайн обучение от 1 до 6 февруари. Допълнителните противоепидемични мерки са заради увеличената заболяемост от грип и остри респираторни заболявания, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.

Заболяемостта от грип в Ямболска област продължава да расте. Към момента е 356 болни на 10 000 души население, като епидемичният праг за региона е 339.
Увеличава се броят на отсъстващите ученици. Освен преустановяване на присъствения учебен процес, са забранени и извънкласните занимания, каза още директорът на РЗИ - Ямбол.

enlightenedВарна

Към момента в област Варна най-голяма е заболеваемостта във възрастовите групи от пет до 14 и от 15 до 29 години. Общата заболеваемост се е вдигнала на 246 на 10 хил. души. През миналата седмица на територията на областта беше обявена грипна епидемия, но учениците продължиха с присъствено обучение. Заболеваемостта преди седмица беше 213,68 на 10 хил. души население. От здравното министерство информираха, че в областта се преустановява и присъственият учебен процес в срок от 31 януари до 5 февруари включително.

iStock photos/Getty images

enlightenedВидин

Спокойна е обстановката във Видинска област по отношение заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания. По последни данни болните в областта са 154 на 10 хил. жители. Спрямо миналата седмица има леко намаление.

enlightenedВраца

Ниска е заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в област Враца. Областта е предпоследна по заболеваемост в страната. По последни данни болните са 114 на 10 хил. жители. Спрямо миналата седмица увеличението е минимално. В областта има нормален учебен процес, няма голям процент заболели деца.

Ръст на случаите на пневмонии след грип в болниците в Смолянско

enlightenedДобрич

Случаите на остри респираторни заболявания в област Добрич са се покачили в сравнение с предходната седмица. За периода от 19 до 25 януари са регистрирани общо 164 случая на заразни заболявания, от които случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) са 141. През изминалата седмица случаите са били 147, а 120 са тези с ОРЗ. Общата заболяемост от грип и ОРЗ за областта е 193 на 10 хил. души. За сравнение - седмица преди това тя беше около 166 на 10 хиляди. Въпреки повишението на заболелите, все още не са достигнати епидемичните стойности.

enlightenedКюстендил

Седмичната заболеваемост от грип и ОРЗ за последната седмица в Кюстендилска област е 142,92 на 10 хил. души. В сравнение с предходната седмица има спад на заболелите, когато те са били 156,68 на десет хиляди души. Заболеваемостта в областта е висока, но обстановката не е епидемична. В социалните мрежи се появиха ученически клипове, които призовават кмета на Кюстендил Огнян Атанасов да обяви епидемия и да разпусне учениците.

enlightenedЛовеч

Намалява заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в Ловешка област през последната седмица в сравнение с предходната. Данните показват, че заболеваемостта в региона за изминалата седмица е 185,8 на 10 хил. население, което е снижение със седем пункта в сравнение с предходната седмица, когато е била 192, 44 на 10 хил. население. Регистрираната заболеваемост е в рамките на нормалните стойности за сезона.

iStock

enlightenedПловдив

Повишава се броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в Пловдивска област. Към днешна дата общата заболеваемост в областта е 279,7 на 10 хил. население, а към 26 януари тя беше 269,7. Най-засегнати от грипа остават учениците, попадащи във възрастовата група 5-14 години и възрастните хора над 65 години. Наблюдава се спад в броя на заболелите деца в детските заведения.

Учениците от област Пловдив ще преминат в обучение от разстояние в електронна среда от днес до 2 февруари, с оглед ограничаване на разпространението на епидемията от грип. На територията на област Пловдив има 192 училища.

enlightenedРазград

Броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в област Разград е под средното ниво в страната. Към този момент няма основания за обявяване на грипна епидемия. Данните от последната седмица показват, че заболеваемостта в областта е 91,94 на 10 хил. души от населението. Тя е леко завишена от тази за предходната седмица, когато е била 84,90 на 10 000 и по-ниска от средната за страната, която е 197,20 на 10 хиляди. Регистрираните през последната седмица нови случаи на остри респираторни заболявания и грип сред децата са по-малко, а във всички останали групи има повишение.

enlightenedРусе

В Русенско броят на болните от грип и остри респираторни заболявания се е повишил леко спрямо предходния седемдневен период, но епидемичните стойности не са достигнати. Данните показват, че заболеваемостта в региона е 164,09 на 10 хил. души, като за предходния седемдневен период тя е била 158,41 на 10 хил. души. До момента са доказани 13 положителни резултата за грипен вирус тип А.

enlightenedСилистра

По-висока от средната за страната остава заболеваемостта от остри респираторни заболявания в Силистренско. В областта регистрираните случаи са 243 на 10 хил. население, но все още няма предпоставки за обявяване на грипна епидемия. Най-голям е броят на болните във възрастовата група от 0 до 4 години. С над 4% е намалял броят на учениците, болни от грип и ОРЗ в областта. Най-висок е процентът на заболелите в училището в с. Зафирово, където отсъстващите са 30%.

София област води по болни от грип в страната, РЗИ ще предложи онлайн обучение за учениците

enlightenedСливен

В област Сливен  заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания е 188,99 на 10 хил. души, което е в обхвата на предепидемичните стойности. За да се достигнат епидемични нива, трябва да се прехвърли границата от 208,51 на 10 хил. души. Най-засегнати са възрастовите групи от 0 до 4 години и 5-14 години. Извършва се мониторинг на отсъстващите ученици, но процентът не е висок. Процентите на отсъстващите ученици варира между 5 и 10, като най-високият отчетен е 15% в едно учебно заведение.

enlightenedСмолян

В Смолянска област намаляват болните от грип и остри респираторни заболявания, но областта още е в епидемични стойности. За миналата седмица са регистрирани 238 болни на 10 хил. души, при около 300 за изминалия отчетен период. За утре е насрочено заседание на Областния кризисен щаб и се очаква да бъде удължена грипната епидемия и противоепидемичните мерки с още седмица.

enlightenedСтара Загора

Плавно се увеличава заболеваемостта от респираторни заболявания в област Стара Загора. За изминалата седмица броят на заболелите е 204,8 на 10 хил. души, което е много под праговата стойност, над която се обявява грипна епидемия. През предходните седем дни заболеваемостта е била 176 на 10 хил. души. След изпратени в референтна лаборатория 100 проби има отчетени най-много положителни за грип А (H1N1) (18), за грип А (H3N2) – две положителни проби, шест за коронавирус, по три за риновирус и за респираторно-синцитиален вирус, и една за парагрип тип 2. Най-засегнати са възрастовите групи от 0 – 4 г. и от 5 – 14 години. Най-ниска е заболеваемостта във възрастовата група над 65 години.

iStock/Getty Images

enlightenedТърговище

В област Търговище заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания е под средната за страната. През последната седмица (22-26 януари) в региона заболеваемостта е 168,52 на 10 хил. души. За периода 22-28 януари са регистрирани 62 остри респираторни заболявания и 33 остри заразни заболявания.

enlightenedШумен

Областният оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания в Шумен обяви грипна епидемия от 31 януари до 7 февруари. Решението е взето, след като са отчетени епидемични стойности от 269 на 10 хил. души. Към момента, след обсъждане на епидемичната ситуация, не са предложени мерки за преустановяване на учебния процес. Грипна ваканция в училищата в Шуменско към момента няма да се обявява.

Преди дни в ефира на NOVA проф. Тодор Кантарджиев обяви, че 25% от изследваните проби за грип са положителни. 

Той уточни, че случаите на грип „Б” са по-малко от 1.5%.

По думите му имунитетът след изкарване на сезонен грип държи до края на сезона. Кантарджиев каза, че поради слабия имунитет на организма, месец след боледуване от грип, хората трябва да са внимателни и да ограничават контактите си.
 
БТА/БГНЕС