Главният архитект на София трябва да внесе единен стандарт за визията им
100 нови навеси на спирки на градския транспорт ще бъдат изградени в София. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и дори засне видеоклип от спирка, на който показва как ще изглеждат. 

Комисията по транспорт вече гласува предложението на Георгиев и съветниците Зафир Зарков и Карлос Контрера. 

„След срещите си с граждани в различни райони на София, установих, че един от най-често повдиганите въпроси е за липса на навеси на спирките в кварталите. Така по конкретни сигнали на хората определихме 65 нови спирконавеса. След консултации и обследване от страна на районните администрации сме посочили още 35 места. Така ще има 100 нови навеса във всички 24 района на София. Продължаваме да следваме основната си цел – по-привлекателен градски транспорт, повече пътници, по-малко трафик, по-чист въздух.“, коментира Георгиев.

На територията на столицата има 1 094 са с навеси, а 593 са собственост на Центъра за градска мобилност /ЦГМ/. С предложението се възлага на ЦГМ да изградят новите 100 места със собствени средства.

„В момента има различни видове спирки в цяла София, до един месец очаквам главният архитект на столицата Здравко Здравков да внесе за обсъждане единен стандарт за това как трябва да изглеждат спирконавесите в целия град.“, коментира още Георгиев.