Намаляват санкционираните за неправилно паркиране шофьори в София
Намаляват санкционираните за неправилно паркиране шофьори в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Намаляват санкционираните за неправилно паркиране шофьори в София
64645
Намаляват санкционираните за неправилно паркиране шофьори в София
  • Намаляват санкционираните за неправилно паркиране шофьори в София

Санкционираните заради неправилно паркиране автомобили в столицата са намалели през първите четири месеца на тази година в сравнение със същия период през миналата. Над 47 000 е общият брой на принудително задържаните и преместени коли от януари до април.

Според новите правила за паркиране в София, които влязоха в сила от 1 септември 2012 година, се увеличиха паркоместата в столицата. Въпреки повечето възможности за паркиране в синята и зелената зона, Румяна Милова, директор на поделение „Паркиране и мобилност", каза, че санкциите тази година са по-малко. Броят на задържаните със скоби автомобили за първите четири месеца на годината е намалял с 13,68 на сто. Трябва да се има предвид, че става дума за повече паркоместа за периода и независимо от това санкциите са доста по-малко.

„Надяваме се, че това да голяма степен означава дисциплинираност на гражданите, тоест те вече се съобразяват все повече с новите правила", каза Милова.

С почти 10% са намалели и принудително преместените автомобили, паркирали неправилно, включително и тези извън синята и зелена зона.

Увеличили са се обаче приходите на ЦГМ. За първите четири месеца на годината те са над 7,5 милиона лева, което е с над 45% повече в сравнение със същия период на 2012-а.