Министри и официални гости се включват в публичната дискусия на тема „Младите и демокрацията“, организирана от Студентски клуб на политолога, съвместно с Европейска младежка карта и Студентски съвет при Софийски университет „Св. Климент Охридски“. 

Събитието ще се проведе на 12.05.2022 г. (четвъртък) в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Вратите ще бъдат отворени в 16:30 часа за посрещане на гостите, а дискусията ще стартира минути преди 17:00 часа. Като говорители в събитието ще вземат участие министри и други представители на министерства, а официални гости ще бъдат членове на младежки и студентски организации.

Идеята за публичната дискусия „Младите и демокрацията“ се поражда от обявяването на 2022 г. за Европейска година на младежта. В контекста на тази своя инициатива Европейската комисия подчертава намерението си да насърчи младите хора да бъдат активни граждани и да вземат участие в осъществяването на положителна промяна в социалното и политическото пространство. Според организаторите на събитието „Младите и демокрацията“, е нужен активен диалог между младото поколение и демократичните институции с цел да се окуражат ангажираността и визията на младите хора в България за изграждането на едно по-добро бъдеще.

Покани за участие в дискусията са отправени към министрите на младежта и спорта, образованието и науката, културата, здравеопазването, външните работи, околната среда и водите, труда и социалната политика. До момента потвърдилите говорители са:

    • Борислав Сандов, заместник министър-председател по климатични въпроси и министър на околната среда и водите;
    • Николай Денков, министър на образованието и науката;
    • Димитър Димитров, съветник в политическия кабинет на Министерство на външните работи;
    • Цветан Спасов, ръководител на Управляващия орган на ОП „Развитие на човешките ресурси“ към Министерство на труда и социалната политика.

Всеки говорител ще представи изложение по темата за ролята на младото поколение в развитието на демократичните процеси, след което ще се проведе дискусия по различните гледни точки и подходи за осъществяване на комуникацията между институциите и младите хора. В края на дискусията гостите ще имат възможността да отправят своите въпроси към говорителите и да се включат активно с предложения и идеи. 

Модератор на публичната дискусия ще бъде Веселин Илиев, един от основателите на Национален младежки форум и негов първи председател.

За участие в събитието е необходимо да се попълни кратката регистрационна форма.