/ ThinkStock/Getty Images
Днес стартира шестото издание на „Зелени библиотеки“, традиционната лятна кампания на Столична библиотека за насърчаване на четенето и привличане на нови читателски публики.

Библиотеката на София отново ще бъде със софиянци и гости на столицата в градините и парковете на града. Тази година към досегашните локации се включват и нови – Северният парк, парк Люлин-център, Банкя. От началото на кампанията през 2015 г. „Зелени библиотеки“ са привлекли над 5000 нови читатели на Столична библиотека, а посетителите на инициативите в парковете надхвърлиха 15 000.

През летните уикенди всеки може да избере хубава книга за четене в парка, да стане читател на библиотеката, да се срещне с любими писатели, поети, от които може да получи книга с автограф. За първи път децата и учениците могат да участват в атрактивно програмиране с роботчета - пчели, да усвоят умения за триизмерно рисуване, да изработят стик за сапунени балони с 3D писалки, да се забавляват с корейски популярни игри. Читателите ще могат да се възползват от възможностите на мобилната библиотека – Библиобус, който разполага с 1500 тома с най-новите хитови заглавия от съвременни и класически наши и чужди автори. От него желаещите ще могат да си изберат книги за дома.

За първи път посетителите на „Зелени библиотеки“ ще могат да видят пътуващата документална изложба с фотоси от архива на Столична библиотека „Из парковете на София – минало и настояще“. Тя представя богатата история на „зелената украса на столицата“ - софийските паркове, в които Столична библиотека провежда кампанията си.

Продължава и популярната инициатива „Споделени книги–Вземи, прочети, върни“. Посетителите ще могат да вземат интересна нова или да оставят вече прочетена книга на специално поставените места в парка. В инициативата миналата година бяха дарени от софиянци за софиянци над 1200 книги. 
БГНЕС