Постоянен арест за шофьора, който причини тежката катастрофа с мигранти на Околовръстното в София. Това реши Софийският районен съд, научи NOVA

В понеделник вечер 20-годишният молдовец превозва 10 души, нелегални мигранти от сирийски произход. По всяка вероятност е участвал в добре разработена схема за трафик на хора от Турция през България, твърди разследването.„В тази схема обаче подзащитният ми не участва, той е най-дребното ниво в една престъпна верига, в един канал за трафик на мигранти, който се организира от Турция, конкретно от Истанбул и минава през България за богатите държави на ЕС“, посочва адвокатът на обвиняемия Калин Кънчевски. 

Пред съда обвиняемият заяви, че съжалява за действията си и се радва, че всички са добре след катастрофата. „Съдът постанови абсолютно законосъобразен съдебен акт. Това деяние се наказва от 2 до 10 години лишаване от свобода, както и с глоба от 5 до 20 000 лева“, допълни Кънчевски. 

Адвокатът на обвиняемия заяви, че няма да оспорват авторството на деянието и ще съдействат за бързо производство. 

Междувременно все още се чакат резултатите от кръвната проба на жената, която пострада при сблъсъка, а по-късно беше задържана заради положителен полеви тест за наркотици. „На мен ми звучат като бездушна, дехуманизирана милиционерска сводка, при която човешкият живот, човешкото достойнство, правата на човека нямат никакво значение. Важното е просто да се изпълни една лишена от разум процедура и да има нещо отчетено в полицейските статистики“, категоричен беше адвокатът и правозащитник Михаил Екимджиев. 

Юристи критикуват и взетото решение по един от най-натоварените пътища у нас да се преследва автомобил с толкова висока скорост.

Пред NOVA адвокатът на пострадалата жена каза, че ще обжалва задържането, отнемането на книжката. Както и евентуална положителна кръвна проба за наркотици, ако жената е получила в болницата тежки обезболяващи.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA