Качеството на въздуха е основен приоритет за новия зам.-кмет по екология
Качеството на въздуха е основен приоритет за новия зам.-кмет по екология / Столична община
Качеството на въздуха е основен приоритет на новия зам.-кмет по екология
91944
Качеството на въздуха е основен приоритет на новия зам.-кмет по екология
  • Качеството на въздуха е основен приоритет на новия зам.-кмет по екология

Годината за Столична община започна с нови попълнения. Йоана Христова е избрана за зам.-кмет по екология. Тя ще заеме мястото на подалата оставка в края на миналата година Мария Бояджийска.

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова новата й заместничка по екология ще продължи работата по развитието на столицата като зелен град.

Йоана Христова е новият зам.-кмет по околна среда на Столичната община

"Йоана Христова е много опитен експерт. 16 години е работила в Министерството на околната среда и водите, като е започнала от възможно най-ниско ниво и е стигнала до ръководител директор на дирекцията по фондовете от Европейския съюз. Тя е отговаряла за контрола върху физическото изпълнение", представи новия си заместник Фандъкова.

Самата Христова посочи за свои основни приоритети подобряване на качеството на атмосферния въздух, по-голям диалог с бизнеса и гражданите и усъвършенстване на работата на Завода за боклук на София.

Според нея задължително е да се продължи обновяването на градската мрежа. "Ще продължим модернизацията на градския транспорт с идеята той да стане по-привлекателен за гражданите. Надяваме се в един бъдещ, не толкова далечен момент, те да слязат от колите си и да се качат на градския транспорт", каза Йоана Христова.

По думите й автомобилите са сред основните замърсители с фини прахови частици.

Христова предвижда въвеждане на нискобюджетни мерки, които обаче са с голям ефект по отношение на качеството на въздуха, като например целенасочен преглед на прогнозите за времето и метеорологичните условия по отношение на засушаване, инверсии и мъгли.

След инцидент в завода за боклук зам.-кметът Мария Бояджийска подаде оставка

Тя планира и реализация на проекта за инсталация на "Топлофикация София", която да ползва горивото, произведено от завода за боклук. "Целта е да се намали използването на Природен газ от топлофикация София и да бъдат намалени емисиите на ТЕЦ "София", поясни още новия зам.-кмет по екологията.

До назначаването на Йоана Христова се стигна, след като в края на миналата година тогавашният зам.-кмет по екология Мария Бояджийска подаде оставка заради лични причини.