Фосфин е токсичното вещество, открито в столичен квартал
Фосфин е токсичното вещество, открито в столичен квартал / DarikNews.bg, архив
Говорителят на пожарната Валентин Кръстев
53023
Говорителят на пожарната Валентин Кръстев
  • Говорителят на пожарната Валентин Кръстев

Фосфин е токсичното вещество, което откриха снощи в столичния квартал "Хаджи Димитър", потвърди за Дарик говорителят на пожарната Валентин Кръстев. Веществото става опасно само при съприкосновение с вода. Фосфинът е бил пакетиран в хартиени и найлонови пликчета. Не е ясно колко е било като количество. По непотвърдена информация става въпрос за близо 60 кг фосфин.

Няма опасност за живеещите в района. На почти всички огнеборци и служители на общината, които са имали непосредствен контакт с веществото са извършени медицински прегледи. Те са в добро състояние и повечето от тях вече са на работа.

Снощи на тел. 112 е получен сигнал от гражданин, че в района, в който живее има разпръснато вещество. Два екипа на „Пожарна безопасност и защита на населението" и Столична община са го иззели и са организирали транспортирането му на безопасно място със специализиран автомобил на Българската армия.

В района на алея "Яворов" автомобилът е аварирал и се наложило фосфинът да бъде извозен с друга кола. Извършени са всички необходими действия за съхраняването му според инструкциите, подчерта Кръстев.

„Веществото е опасно, но са взети всички необходими действия, така че да не е опасно за хората, както и за хората, които са работили с него вечерта. То става опасно при съприкосновение с вода. Веществото не е имало допир с вода, то е било прахообразно, затворено в пликове, не е било разпиляно", уточни за Дарик Валентин Кръстев.

Все още не е ясно как фосфинът е попаднал в района на квартал "Хаджи Димитър". По случая е образувано досъдебно производство, съобщиха от СДВР.