Местните от квартала обвиниха, че не те са заразените, а хората от останалите квартали на София
Жителите на "Факултета" се вдигнаха на бунт срещу карантината заради епидемията от коронавирус и факта, че махалата е едно от огнищата на заразата в столицата. На място има много полиция и жандармерия. Дойдоха и двамата зам.-кметове на "Красна поляна".

БГНЕС

"Понеже сме цигани, да ни мачкат!", разправяше се местна жителка с полицията. "Колко са заразените, а? 6 човека. Колко е населението на "Факултета? Защо "Люлин" не са?", продължи да държи сметка тя на органите на реда.

"Аз защо да бъда под карантина, като не съм заразена? Като ми дадохте брат ми в найлон?", викаше друга жена към полицаите.

БГНЕС

Близки на един от починалите в "Пирогов", мъж на 38 години, пък обвиниха, че медиците в "Инфекциозна" не са го лекували, а когато е бил прехвърлен в "Пирогов", вече е било късно.

Напрежението избухна около 12.00 часа по обед, когато самоорганизирали се през социалната мрежа роми се събраха с намерение за протест пред супермаркета, където се намира и КПП-то в квартала. Да успокояват страстите се намесиха и медиаторите.

БГНЕС

Един от зам.-кметовете на района се оплака, че няма как да разубеди ромите, които твърдят, че не били заразени, заразените били българите. "Те били малко заразени, а ние сме били повече, делят ни. Как да им обясним? Това е заповед на министъра, която се изпълнява от МВР. Не може 100 човека да се разбунват за такива неща", вдигна ръце зам.-кметът.

10 са потвърдените случаи на COVID-19 в ромските махали в София

Събраха се много жители на ромския квартал, немалко от тях с агресивно поведение. Сред скупчените жители имаше и много малки деца. В квартала има сериозно полицейско присъствие. До стълкновения не се стигна. Десетки граждани, предимно по-млади хора, са на улицата в квартала. Чуха се викове "оставка" от тълпата. Изпратени са допълнителни екипи на полицията и жандармерията. До насилие към момента не се стига. Тълпата започна да се разпръсква около час след началото на протеста.

Жителите на "Факултета" носеха пълни торби с храна и продукти от супермаркета, а местната власт и полицията получи уверението от управителя му, че магазинът ще бъде нонстоп зареден, както е и в момента. Повечето от жителите на квартала са с маски, в немалко от случаите те висят под брадичките им.

Жена с торби с храна в ръцете се заяде с униформените, че в другите държави, където живеела, "полицаите помагат на бедните".
 

НА ЖИВО: Напрежение в столичния квартал „Факултета”. Подробности четете тук: https://bit.ly/3ahqCF1

Публикувахте от Новините на NOVA в Петък, 17 април 2020 г.

Още късно снощи в социалните мрежи бяха разпространени кадри от сблъсъци между полицаи и жители на квартала.

Мутафчийски: Напускащите София ще разнесат заразата, наблюдава се „фамилно заразяване“

Същевременно продължава масовото тестване за коронавирус във „Филиповци” и „Факултета”. Вчера там са направени над 160 проби, като 20 са се оказали положителни. След това на PCR тест се е оказало, че 50% от тях са положителни, съобщиха сутринта от щаба. По последни данни в двата квартала има голям брой заразени, а част от тях са в тежко състояние.

„От вчерашните проби, които взехме и от онзи ден, в двата квартала от бързия тест 50 % от тях на PCR излязоха положителни. На терен в двата квартала в момента са два екипа с повече от 10 човека”, обясни д-р Данчо Пенчев, директор на столичната РЗИ.

„Особено впечатляващи съсредоточавания на случаи. Включително и едни от най-тежките случаи, които са в болници в момента са от там”, обясни ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб.

Има ръст и при заразените сред медицинските работници. „Има 12 нови случая. В „Пирогов” са 7 души, във Видин - пет души”, обясни ген. Мутафчийски.

„Може би се създава впечатление, че са страшно много засегнатите медицински работници. Те не са малко, но като процент е горе-долу колкото средния за Европа. И по-нисък от този в някои страни като Италия, например”, обясни доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

БГНЕС

От няколко дни насам до Националния щаб стига информация, че големите магазини не спазват мерките за сигурност.

„И вчера, и онзи ден се стигна до там полицията да прави официални предупреждения на управителите на магазини от големите вериги да създават организацията. Съвсем официално ги предупредихме, че това нещо няма да се толерира и това ще доведе до затваряне на магазини и налагане на тежки санкции”, заяви ген. Мутафчийски.

Жертвите на COVID-19 от последното денонощие са трима.