/ iStock
Нова и напълно оборудвана педиатрична линейка ще получи в Международния ден на детето - 1 юни, Специализираната болница за активно лечение (СБАЛ) по детски болести „Проф. Иван Митев”. Това съобщиха от лечебното заведение. „Това е още една стъпка напред в съвременната грижа за децата на България, а и за модернизирането на болницата, т.е. за осигуряване на най-добрите условия за работа на екипа ни”, коментира директорът д-р Благомир Здравков, цитиран в съобщението.

Линейката е от най-висок клас, като условията и оборудването в нея позволяват извършване на високоспециализирани реанимационни дейности при деца от всяка възраст. Педиатричната линейка е подходяща както за оказване на спешна помощ, така и за високоспециализиран педиатричен транспорт на дълги разстояния, става ясно от съобщението. 

Автомобилът разполага и с инкубаторна транспортна система за новородени и недоносени деца, която е адаптивна за прехвърляне в самолети и хеликоптери за авиационна спешна помощ. Средствата за линейката и оборудването ѝ са дарение от АЕЦ „Козлодуй”, е избрана след процедура по обществена поръчка. Цената на линейката е 413 696,40 с ДДС. Тя ще бъде докарана на паркинга на болницата на 1 юни в 13:00 ч., информират от лечебното заведение. 

На 3 май служебният премиер Димитър Главчев посети лечебното заведение, за да се запознае на място с неотложните нужди на болничното заведение. Преди това той се срещна с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница  и ръководител на Клиниката по детска неврология на болница „Проф. Иван Митев” проф. Иван Литвиненко. Ден по-рано проф. Литвиненко алармира за необходимостта от закупуване на скенер и рентген за болницата. При посещението в лечебното заведение на служебния премиер стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер.

Към момента болницата е единствената университетска детска болница в България. Годишно през нея преминават за лечение около 7000 деца. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Никол Николова/БТА