/ iStock/Getty Images
Замърсяването на въздуха отново е над нормата
Превишени нива на фини прахови частици във въздуха и през вчерашния ден бяха отчетени в София. Поради тази причина Столичната община въведе част от мерките си за справяне с мръсния въздух, а именно - безплатни буферни паркинги, както и засилени проверки за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, предава БНТ.

И тази сутрин жителите и гостите на столицата отново се събудиха в мъгла, и въздухът видимо и осезаемо се усеща доста наситен именно с тези фини прахови частици. Вчера на места беше отчетено до три пъти над нормата завишение в кварталите "Надежда", "Хиподрума". Втори ден работят буферните паркинги в столицата. Над 2500 са свободните места в тях. 4 буферни паркинга има в града - на булевард "Джеймс Баучер", най-големият се намира на Цариградско шосе и разполага с 1250 места, в квартал "Надежда" - "Бели Дунав", и най-новият на булевард "Драган Цанков".

Въздухът в София е опасен за вашето здраве (ГРАФИКИ)

Ефективността на тази мярка - с 20% се увеличава броят на използващите буферни паркинги в дните с превишение на фините прахови частици във въздуха и в дните, в които се въвежда мярката безплатен буферен паркинг, съобщава Столичната община, цитирани от БНТ.

По данни на Столичната община най-мръсен вчера е бил въздухът в квартал "Надежда". Там сензорите са отчели 170 микрограма на кубичен метър при максимум 50. В "Хиподрума" и "Павлово" сензорите са отчели двойно завишение над допустимите стойности, но замърсяване имаше и в други квартали на столицата.

Безветрието задържа мръсния въздух (ВИДЕО)

И тази сутрин са отчетени доста високи завишения на фините прахови частици във въздуха. Отново в квартал "Надежда" е лидер в класацията.
БНТ