Автомобили горяха и под прозорците на столичната полиция
Автомобили горяха и под прозорците на столичната полиция / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Автомобили вече горят и под прозорците на столичната полиция
48024
Автомобили вече горят и под прозорците на столичната полиция
  • Автомобили вече горят и под прозорците на столичната полиция

Два месеца след първия случай на опожарени коли в София, още пет автомобила изгоряха в нощта на 12 срещу 13 декември, три от които в непосредствена близост до сградата на СДВР. С това общият брой на опожарените автомобили достига 36.

Тридесет минути след полунощ в полицията постъпва сигнал за горящи коли пред блок 228 в столичния квартал „Люлин". Там само преди седмица изгоряха две леки коли и бус. Последните пострадали автомобили са „Пежо" и „Мазда". С това обаче палежите не приключват. От друг сигнал, подаден около 2 часа през нощта, полицията разбира за нови три запалени коли - „Волво", „Пежо" и „Сеат", в центъра на София, недалеч от сградата на СДВР, на ул. „Добруджански край".

Съседи на потърпевшите коментираха, че собствениците на пострадалите автомобили са съвсем обикновени и произволно избрани хора.

С последните два случая от началото на седмицата се увеличават и версиите, по които полицията работи. След като се оказа слабо вероятно извършителите да са собственици на платени паркинги, застрахователи или пиромани, новата версия е „заразна мода" между отделните квартали в София.

По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова палежите на автомобили от последните два месеца са огромен проблем, но служителите на МВР правят всичко възможно той да бъде разрешен.

Автомобили горяха и под прозорците на столичната полиция
netinfo

Като безпрецедентен определят случая с опожарените коли през изминалите два месеца от Столичната полиция. През 2009 г. обаче също има серийни палежи на автомобили в София. Криминалистите са затруднени в разкриването на извършителите, но в крайна сметка се оказва, че палежите тогава са в резултат на разчистване на сметки между криминално проявени лица.

По думите на тогавашния заместник-началник на Столичната дирекция на вътрешните работи Стоян Велчев случаите от последните два месеца в столицата си приличат с тези от преди 2 години по това, че когато става въпрос за запалени коли, е много трудно да бъдат намерени улики. Според него извършителят не е сам, а най-вероятно става дума за двама или трима психично-неуравновесени души, които се радват на медийния и обществен интерес. В никакъв случай обаче не става дума за организирана престъпна група, смята Велчев.

По думите му полицията масово трябва да излезе по кварталите нощем. Работи на секретни постове, както и постоянна връзка с криминалния контингент също са необходими за разкриване на подобни престъпления, допълни Велчев. Според него в 21 век няма бензиностанция без охранителни камери, а човек, който точи бензин в туба, няма как да не бъде забелязан. Бившият заместник-директор на СДВР обясни още, че по случая полицията работи много и под силен натиск заради обществения интерес. По думите му ситуацията излиза извън контрол и е възможно палежите да целят да се внесе хаос паника сред хората и органите на реда в столицата.

Автомобили горяха и под прозорците на столичната полиция
netinfo