Автобус на градския транспорт изгоря в София, няма пострадали
Автобус на градския транспорт изгоря в София, няма пострадали / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Автобус на градския транспорт се запали в София, няма пострадали
55896
Автобус на градския транспорт се запали в София, няма пострадали
  • Автобус на градския транспорт се запали в София, няма пострадали

Автобус от градския транспорт се запали и изгоря напълно в София. Инцидентът стана в столичния квартал „Дружба” 2. Возилото, което се движи по линия 75 от градския транспорт, е преминало технически преглед вчера, съобщи зам. шефа на столичния автотранспорт Ваньо Стефанов. Въпреки това обаче по първоначални данни причината е техническа неизправност. Част от пожарникарите, които са работили по погасяването на горящия автобус, коментираха пред „Дарик”, че, ако огънят не е бил овладян на време, е съществувал риск да се взривят три бутилки метан, които са позиционирани на покрива на модерния автобус.

Возилото на градския транспорт е от новите модели „Екобус” на „Мерцедес”, произведен 2009 г. Преди по-малко от ден возилото, което се запали и изгоря до основи, е преминало технически преглед с оценка за пълна изправност, обясни зам. шефът на столичния автотранспорт Ваньо Стефанов. „Той е бил празен, без пътници. Видял, че в салона излиза пушек от двигателния отсег, спира веднага. Касае се евентуално за теч на двигателно масло, с което се захранва охладителната перка”, разказа той.

Пред Дарик Стефанов посочи, че това е първият инцидент на Столичен автотранспорт с толкова нов автобус.

Мястото на инцидента на столичния булевард „Цветан Лазаров” се обезлюдява за секунди при вида на избухналия в пламъци автобус, разказа една от продавачките, станали свидетел на пожара.

Освен щетите за градския автобус и временните проблеми за движението в района, пожарът не е предизвикал други поражения. Според огнеборците, които са потушили огъня обаче развоя на ситуацията е чист късмет. По думите им е съществувала реална опасност от сериозна експлозия, тъй като на покрива на екобуса са позиционирани три бутилки с метан под силно налягане. Пожарът обаче е бил погасен преди пламъците да обхванат взривоопасния газ.