Зам. министърът на образованието и учители от Стралджа дискутираха Закона за народната просвета
Зам. министърът на образованието и учители от Стралджа дискутираха Закона за народната просвета / netinfo

При обсъждането на делегираните бюджети за училищата да се имат пред вид специфичните особености на училището, настоя кметът на община Стралджа Митко Андонов пред Ваня Добрева, зам.министър на  МОН.

Добрева заедно с народния представител Иван Георгиев гостуваха на СОУ „ П. Яворов”. По време на срещата кметът на Стралджа е подчертал, че общинското ръководство поддържа искането за даване на статут на „защитено” училище „Христо Ботев” в село Войника.  

Срещата  на педагогическия колектив със  зам.министър на образованието продължи с дискусия  по проекта за Закон на народната просвета. Педагозите не скриха притесненията си от евентуалното приложение на Закона  в частта за изгонване на ученици от час и  полагане на труд за подобни провинения.

“Един от големите проблеми на съвременното образование е , че то напусна сферите на възпитанието. Децата днес може много да знаят, но нямат ценностна система”,  отговори   Добрева  и насочи вниманието към ролята на учителите и към налагащата се грижа за ограмотяване и възпитание на децата от малцинствените групи чрез проекти “Училища втори шанс” или “Грижа за всеки ученик”.

Тя обърна внимание и на това, че се разработват критерии за квалификация на учителите и съответното заплащане.