Задържаха крадци на танк Майбах
Задържаха крадци на танк Майбах / netinfo

Действащ военен от командния състав на ямболско поделение с инициали А.П. и двама мъже немски граждани са задържани в ареста за кражбата на танк Майбах, съобщи заместник окръжният военен прокурор на Сливен полк. Христо Тинев. Тримата за задържани при опит да откраднат втори танк.

„По предварителни данни откраднатият танк е изнесен извън страната, но още се уточнява през коя граница” – каза още полк. Тинев.

За изравянето на танковете, използвани през втората световна война, офицерът и немските граждани са наели роми от съседните села. Според полк. Тинев първият танк е транспортиран от мястото най-вероятно с товарен автомобил. Тепърва експерти ще установяват каква е стойността на откраднатото, дали има антикварна стойност.

Предполага се, че кражбата е станала след репортаж на една от националните телевизии за вкопаните по границата ни с Турция танкове и данните, че такъв модел военни машини в света са останали малко.

Ако обвиненията бъдат доказани, задържаните са заплашени с присъда от 3 до 15 години затвор, но е възможно съставът на престъплението да бъде променен в по-тежък.