Външният министър подкрепи искане на общинския кмет Христо Христов
Външният министър подкрепи искане на общинския кмет Христо Христов / Общински пресцентър Болярово

Работна среща се е състояла между външния министър Кристиян Вигенин и кмета на община Болярово Христо Христов. Основната тема е било поредно искане за съдействие и за предприемане на конкретни действия за  възстановяване на съществувалия до 1948 година граничен контролно-пропускателен пункт на границата с Турция Странджа–Малкочлар, уточняват от общинския пресцентър. Такова искане Христо Христов отправи в официално писмо до министъра, с копие до Атанас Мерджанов (председател на комисията по вътрешен ред и сигурност в 42 НС)  и до областния управител Николай Пенев. В писмото е обяснено, че сведения за функционирането на КПП Странджа-Малкочлар има още от 1903 г. От този период има информация за наличие на интензивни търговски връзки и  добросъседски отношения между жителите на граничните райони на Република България и Република Турция.

През месец май 2005 година е прието решение за одобряване на проект за спогодба между Република България и Република Турция за откриване на ГКПП Странджа-Малкочлар. След това община Болярово няма информация дали са предприемани някакви конкретни стъпки.

През 2013 година община Болярово изпълни в партньорство с община Кофчаз проект за изработване на технически проект за презгранична пътна връзка между селата Малкочлар и Странджа. Основната цел е да се създаде  пълна проектосметна документация за изграждане на пътна отсечка с дължина 2,350 км /от които 1,000 км на територията на община Кофчаз и 1,350 км на територията на община Болярово/ между двете села.

Разкриването на пункта има важно значение за съкращаване на пътната връзка от автомагистрала „Тракия” – Ямбол  до Къркларели – Истанбул с около 90 км в сравнение със сега ползвания маршрут. Допълнително разкриването на граничен пункт ще допринесе за оживяване на регионалната икономика чрез подобряване на инфраструктурата, активизиране на икономическите отношения с представители на бизнеса от Турция, привличане на инвестиции и разкриване на нови работни места.

 

До края на март във Външното министерство да бъде представено цялостното досие по проекта, пое ангажимент кметът на община Болярово. Становището на министър Вигенин по този въпрос е положително. Въз основа на обсъдените подробности за бъдещи действия, предприети от министър Вигенин, предстоят работни срещи с представители на външните министерства на Република България и Република Турция.