/ iStock/Getty Images
Твърдица днес е домакин на четвъртото издание на празника "Винария 2020". Това съобщи кметът на община Твърдица Атанас Атанасов.

Общо 47 местни производители на вино и 7 гостуващи са заявили участие в конкурса за домашни вина, като се очаква те да предоставят над 100 проби.

Православната църква почита паметта на Свети мъченик Трифон

Конкурсът ще бъде в няколко категории, сред които за най-добро бяло вино, червено вино и розе, за старо и младо вино и др. Пробите, които са анонимни и номерирани, ще бъдат оценявани от специалисти-сомелиери. Ще бъде провъзгласен цар на виното, а първите трима класирани ще получат награди.

Празникът ще започне с ритуал по зарязване на лозе в 11 часа, ще бъде направена възстановка с народни носии. По думите на Атанасов, от години в твърдишкия край няма нови лозови насаждения. Характерни там били сортовете "Шевка", "Памид" и "Мискет", които обаче не били актуални за пазара. Сега най-често се правели вина "Каберне" и "Мерло".

Февруари започва с "Празник на виното" в село Дъбрава

През миналата година организаторите на празника опитали да наложат и марката "Твърдишки бут", като еквивалент на мезето от Елена, но тази година, заради унищожаването на прасетата, отглеждани в стопанствата "заден двор", нямало свинско.

Организатори на "Винария" са Община Твърдица и Народно читалище "Св. св. Кирил и Методий 1914".
БТА