Готовността на хотелиерите и ресторантьорите в Сливен за прием на граждани от Украйна бе обсъдена на среща с областния управител Веселин Вълчев, която се проведе по негова покана, съобщиха от Областна администрация.

В срещата участваха ръководството на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите, собствениците и управителите на водещи обекти в бранша. Целта бе бизнесът да представи своите предложения за създаването на по-добра организация за приема на лица и семейства, напуснали Украйна заради войната.

Група украинци са пристигнали в Сливен, но не са потърсили помощ

Областният управител Веселин Вълчев разясни, че при пристигането си в страната бежанците трябва да подадат заявление в регистрационно-приемателен център. Съгласно действащото законодателтво имат право на 90-дневен престой.

Засега бежанците от Украйна се насочват към големите населени места по морето или преминават през страната ни транзитно към други дестинации. Липсва засилен интерес към Сливен.

Хотелите и заведенията за хранене могат да предоставят при необходимост достатъчен брой легла за настаняване и да осигурят топла храна, заявиха участниците в срещата. Те поставиха искания в няколко основни насоки.

Първо, да се създаде организация за транспортирането от границата до Сливен на желаещите да пребивават в града и района ни, за да има информация за очаквания брой на пристигащите лица и да се създаде подготовка спрямо нуждите им.

Второ, браншът е готов да окаже пълно съдействие за пострадалите от войната. Но ще бъде затруднен, ако не получи от държавата финансово съдействие, особено за заплащане на драстично нарасналите разходи за ток и отопление, които ще бъдат свързани с приемането на бежанци.

Очакванията са, че държавата ще вземе час по-скоро решения, свързани с този проблем. Трето, в лични и бизнес контакти хотелиери и ресторантьори вече са получили запитвания от украински граждани дали, ако пристигнат в страната ни, ще имат право да работят.

В Шумен сформираха координационен щаб за подпомагане на украински граждани

Засега този въпрос не е уреден нормативно. А за преобладаваща част от очаквания поток бежанци възможността да работят е от жизнено важно значение, защото хората са без спестявания и средства за самоиздръжка.

Веселин Вълчев заяви, че ще запознае правителството с поставените предложения и въпроси. През последните дни съм в ежедневна връзка с Агенцията по бежанците и ресорните ведомства и имам техните уверения, че в спешен порядък ще бъдат взети решения, каза областният управител.