"Група украинци са пристигнали в Сливен, но не са потърсили помощ за пребиваването си", каза пред журналисти областният управител Веселин Вълчев.

В Добрич работи денонощна телефонна линия в помощ за граждани на Украйна

"Това са хора с висок социален статут в обществото в Украйна, те разполагат с добри финансови възможности и сами са се настанили в хотели в община Сливен. Те сами осигуряват издръжката си", посочи Вълчев.

Той каза още, че са установени контакти с желаещи да пристигнат като бежанци от войната на територията на област Сливен. Областният управител акцентира на факта, че съгласно изискванията на Закона за убежищата и бежанците, пристигналите в Сливен граждани от Украйна, е необходимо да направят първоначална регистрация, като подадат заявление в Регистрационно-приемателния център в новозагорското село Баня.

Областният управител ще се срещне със собственичката на транспортната компания „Дорис“ Тодорка Енева, която заяви, че има готовност да превозва безплатно бежанци от Украйна към България.

Софийският университет дава две от базите си за настаняване на бежанци от Украйна

От фирмата съобщиха, че ще превозват български и украински граждани от Сирет (Румъния) до България. Евакуираните ще трябва да преминат границата Порубне - Сирет или Орловка-Исакча и да се качат на автобусите.

Те могат да се регистрират на - https://docs.google.com/…/1q64sufpqHipUiAAHhHBsuAg…/edit…, като след регистрация на всеки ще бъде изпратен телефон за контакт в България. Създаден е и портал #BgforUkraine - https://gov.bg/bg/ukraine, на който може да бъде намерена допълнителна информация.

По думите на Енева, особено важна е координацията, защото бежанците трябва да бъдат настанени, да знаят къде отиват и какво ги очаква. Веселин Вълчев и Тодорка Енева присъстваха днес на молебен за мир в катедралния храм в Сливен, иницииран от Обществения съвет за сътрудничество на българите в Бесарабия и Таврия.
БТА