Заместник-министъра по външнтие работи Велислава Петрова
Заместник-министъра по външнтие работи Велислава Петрова / пресцентър, МВнР
Това стана на Съвета по правата на човека към ООН
“България подкрепя безусловно суверeнитета на Украйна, нейното единство и териториална цялост в рамките на международно признатите й граници, включващи териториалните й води“, заяви заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова по време на участието й в Сегмента на високо равнище, с който бе открита 49-та сесия на Съвета по правата на човека.

В унисон с изказванията на останалите държави членки на ЕС, в нейното изявление тя също се спря на случващото се в Украйна. Заместник-министър Петрова посочи, че българската национална позиция е за осъждане в най-силна степен на военната инвазия на Русия в Украйна, представляваща грубо нарушение на международното право. Тя обърна внимание на негативните последици на конфликта за спазването на правата на човека и на влошаващата се хуманитарна обстановка в страната. Заместник-министър Петрова призова Съветът по правата на човека да предприеме нужните мерки за справяне с тежката ситуация и да остане ангажиран с въпроса до пълното му разрешаване.
 

Заместник-министъра по външнтие работи Велислава Петрова
пресцентър, МВнР


Друг важен момент от изказването на заместник-министър Петрова пред Съвета по правата на човека бе свързан със справянето на последиците от пандемията от коронавирус. “България остава отдадена на борбата срещу пандемията от КОВИД-19 и усилията да се преодолеят нейните социално-икономически последици” подчерта в своето изказване българският заместник-министър. Тя изтъкна, че зачитането на правата на човека заема челно място в усилията на българското правителство, насочени към осигуряване на възможно най-добрата защита на всички граждани. Заместник-министър Петрова обърна внимание, че пандемията е ускорила широкото разпространение на нови технологии в различни области на обществения живот, което поставя и нови предизвикателства пред спазването, защитата и утвърждаването на правата на човека.

Възможно ли е Украйна да влезе в ЕС и кога може да стане това

В заключение, тя припомни, че тригодишното членство на България в Съвета по правата на човека е приключило през м. декември 2021 г., като през последната година постоянният представител на България в Женева е бил член на Бюрото и заместник-председател на Съвета. Тя обяви и намеренията на страната ни да се кандиатира отново за член на Съвета по правата на човека в периода 2024-2026.

Случващото се в Украйна намери място и в изказването на заместник-министър Петрова пред Сегмента на високо равнище на Конференцията по разоръжаването, който се провежда успоредно със сесията на Съвета по правата на човека. “Ситуацията изисква спешни мерки, насочени към възспиране на агресията и военните действия, възстановяване на взаимното доверие, де-ескалация и завръщане към диалог”, подчерта заместник-министър Петрова. Тя допълни, че Конференцията може да има роля във възстановяването на ефективния мултилатерализъм и диалогичността, предвид опита на организацията в многостранното разоръжаване и неразпространението на оръжие за масово поразяване.
Заместник-министър Петрова обърна внимание, че привеждането от Русия в специален режим на готовност на нейните ядрени сили представлява заплаха от държава, която е страна по Договора за неразпространение на ядрени оръжия и постоянен член на Съвета за сигурност. “Сериозността на това действие е силно обезпокоително и много трудно да бъде пренебрегнато”, отбеляза българският заместник-министър.