Увеличила се е популацията на чакалите в Стралджанско
Увеличила се е популацията на чакалите в Стралджанско / сн. общински пресцентър Стралджа

Видимо е намалял броя на т.н. гастролиращи бракониери, съобщиха от общинския пресцентър в Стралджа. Това се обяснява с факта, че всяка ловна дружинка наблюдава своите райони, въведен е активен самоконтрол на място, сигнализиране  и конкретни действия при забелязване присъствие на бракониери.  Напоследък  това не е масово явление, но има единични случаи. До края на февруари продължава сезонът за отстрел на горски бекас и бекасина.

Подхранването на дивеча  е било основна задача на ловците от Ловно-рибарско сдружение Стралджа, които са отчели успешна година.  Председателят на сдружението Иван Иванов потвърди, че през последните 20 години не е регистрирана такава активност в дружинките. Близо 25 тона  концентриран фураж е разпределен по хранилките в общината и продължава тяхното изграждане. През 2009 г. са разселени  около 500 птици, предимно яребици и фазани. В близките една-две години местните ловци планират да достигнат процента  от 1989 г., когато  в ловния район  от 680 кв.км. площ са разселени 3500 птици.

През годината са отстреляни 53 диви свине, най-често в южната част на общината. Годината се оказала много добра за отстрел на водоплаващи . Познавайки движението на ятата ловците твърдят, че толкова засилен прелет не е имало от години. Наводненията през декември и големите разливи на реките  са съдействали за задържане  на дивеча и специално на диви патици и гъски. Неприятности създават  появилите се вълци в местността „Мараш" и край Леярово, които  предизвикаха движение сред останалите диви животни. Нанесени са огромни щети на популацията на зайци и яребици и др. Сериозен проблем е и нарастване популацията при чакалите, които за  северните ловни райони на общината се определят  като истинско нашествие. Отстреляни са  120 чакала и 64 лисици.  Адаптивността на хищниците, възможността да намират храна край урбанизираните територии предизвиква натрупване  край населените места и ежеседмичните  ловни хайки най-често имат за цел регулиране на броя им в поносими граници. Увеличеното е присъствието на грабливи птици - орел, сокол и др., които са забранени за отстрел.