Ученици от 9 и 10 клас получават подготовка, свързана с отбраната на страната
Ученици от 9 и 10 клас получават подготовка, свързана с отбраната на страната / община Стралджа

Ученици от 9 и 10 клас на СОУ"П.Яворов" Стралджа преминават задължителна подготовка за усвояване на знания и умения, необходими при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачи на Въоръжените сили.

Яни Меразчиев, ст.инспектор по водене на военния отчет в община Стралджа, провежда занятията с учениците по пет часа годишно, съобщиха от общината.

Съдържанието на подготовката с учениците в девети клас е с различна тематична насоченост- „Задължения на гражданите на РБългария по отбраната на страната", „Същност и съдържание на гражданско-военните отношения", „Оказване помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер".

Интерес представляват и темите: „ Действия за оцеляване при актове, извършвани от терористични, екстремистки и престъпни групи и военни действия, както и при откриване на невзривени боеприпаси", „Защита на критичната инфраструктура и участие на въоръжените сили в спасителни и евакуационни дейности".

В десети клас учениците се запознават с историята и настоящето на въоръжените сили в РБългария, мисии и задачи, участие в операции и мисии извън територията на страната, същност, цели и задачи на резерва на въоръжените сили у нас, въоръжения и екипировка на военнослужещите във видовете въоръжени сили, приемане на служба във въоръжените сили и в резерва