Сърцето на Кукерландия отново затуптява
Сърцето на Кукерландия отново затуптява / netinfo

За 9 ти път Маскарадния фестивал „Кукерландия” се провежда днес в Ямбол. За дефилето и конкурсната програма пристигнаха кукерски групи от цялата страна. Вече започна и състезателната част на фестивала.

За конкурса са се записали 28 групи от близо 20 общини от цялата страна, както и групи от Хърватска и Македония. Общият брой на участниците е над 1000. Централният площад пред общината е изпълнен от зрители, дошли да видят обредните игри на кукерите.

Момци и Булки, Джамали и Полицаи стряскат малчугатните, а оглушителният шум от хлопки и чанове разтуптява сърцата на зрителите. За повишаване градуса на настроението в студения зимен ден от организаторите са осигурени и бурета с вино.

Седемчленно жури с председател проф. Радост Иванова от Етнографския институт и музей към БАН ще оценява автентичността на маските, танците и обредите, които представят групите.

Десет български и чужди учени ще присъстват Маскарадния фестивал. Те са тук е във връзка проекта „Карнавалният крал на Европа”. Има научни работници от Италия, Франция, Хърватска, Македония.

Те ще наблюдават костюмите, маските и ритуалите на участниците във фестивала и ще използват събрания материал и впечатления за свои разработки в областта на етнологията, фолклористиката и карнавалните игри.

Около 17 часа се очаква да бъдат обявени победителите в конкурсната програма. А докато журито заседава жителите и гостите на Ямбол ще могат да се насладят на изпълненията на Николина Чакърдъкова.

 В 17.30 часа в Художествена галерия „Жорж Папазов” ще бъде открита Националната фотоизложба Кукерландия 2008” където ще бъдат връчени наградите на лауреатите от фотоконкурса.