Спецакция за купуване на гласове тече в Нова Загора.

Там в неделя ще се проведат частични избори за кмет, причината е кончината на кмета на Нова Загора. Акцията е с превенция срещу купуването на гласове. 

В една от ромските махалите в Сливен има сигнал, че там се продават стоки без бандерол. 

МВР

"Във връзка с подготовката и произвеждането на частичен избор за кмет на община Нова Загора, на 3 юли в ОДМВР-Сливен e създадената организация за гарантиране сигурността, опазването на обществения ред и противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите при подготовката и произвеждането на изборите", съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Сливен. 

От там допълват, че е планирано провеждане на специализирана операция на територията на РУ-Нова Загора във връзка с обезпечаване сигурността в предизборния ден и по време на изборите, както и противодействие на конвенционалната престъпност.

Операцията е за времето от сутринта на 1 юли до края на изборния ден и ще се проведе със сили и средства на ОДМВР- Сливен и Главна дирекция жандармерия.

В хода на операцията се извършват проверки и беседи с лица, които са установени като извършители на предходни избори.

МВР

Проведени са срещи с кметове на населени места в общината, като им е засилено вниманието във връзка със своевременно подаване на сигнали в изборния ден.

Засилено е полицейското присъствие и са изградени КПП на ключови места в града и общината. Проведени са беседи с формални и неформални лидери и срещи с работници на по-големи фирми, земеделски производители, служители на общината, служители на заложни къщи, кметове на малки населени места в общината. Общо към момента са проведени 50 беседи и са съставени 2 протокола за предупреждение по ЗМВР.

редприети са оперативни и превантивни действия спрямо установени лица, съпричастни към действия свързани с правонарушения срещу изборните права на гражданите. Извършва се засилено наблюдение на активния криминален контингент. Полицията се е самосезирала по публикация в социалните мрежи на мъж, който твърди, че са му предлагали пари ,за да гласува за определен кандидат. Извършват се разпити. Сигналът е докладва в прокуратурата.

В изборния ден е създадена организация за охрана на 44 изборни места със общо 63 избирателни секции, като в 48 секции изборът ще се проведе с машини, а в 15 секции с бюлетини.
ОДМВР-Сливен