Сметната палата завери без резерви отчета на община Сливен
Сметната палата завери без резерви отчета на община Сливен / Дарик Сливен, Архив

Без резерви завери Сметната палата финансовия отчет на община Сливен за 2013 година. Проверката не е констатирала сериозни нарушения, обърнато е внимание на моменти, свързани със системата за вътрешен контрол за изготвянето и представянето на отчетите, съобщи заместник-кметът по финансите Румен Андонов.

„Удовлетворен съм от постигнатите добри резултати в организацията на счетоводния и финансовия процес. Нагласата на ръководството на общината е да достигаме до максимална степен на проверка. Подготвяме се за годишно приключване на 2014 година“, каза още той.

Параграфите, на които се обръща внимание, касаят допуснати отклонения при провеждането на годишната инвентаризация в Регионалния исторически музей, второстепенните разпоредители с бюджетни кредити. Не са ефективни контролните процедури относно своевременното осчетоводяване по задбалансовите сметки, инфраструктурни обекти и банкови гаранции.

Румен Андонов посочи, че веднага след приключването на проверката са предприети всички мерки и до края на годината пропуските ще бъдат отстранени.