Сложна остава обстановката в Сливенско
Сложна остава обстановката в Сливенско / БГНЕС

Усложнена остава обстановката в община Сливен заради дъждовете и високите води на реките, съобщи за Дарик Снежана Кънева - началник отдел „Сигурност, управление при кризи и отбранително-мобилизационна подготовка" в общинска администрация. Остава затворен пътят между селата Бинкос и Струпец, който от два дни е залят от придошлите води на река Тунджа, залят е и пътят от асфалтовата база към Бинкос. Там постоянно има екипи на полицията, които следят за преминаването на автомобили и препоръчват обиколни маршрути. Тази сутрин е прорязана дига в района на село Мечкарево, за да се отбият водите на реката и да се предпази селото от наводняване.

В село Крушаре имотите покрай реката са под метър вода. 40 от прасетата от свинефермата, чиято евакуация започна вчера, са останали в селскостопанската постройка и собственикът не знае каква е съдбата им, напълно е унищожен съхраняваният там фураж. Техника е изпратена да помогне за спасяването на овцеферма на Минералните бани. Под половин метър вода са прасковените градини по поречието на Тунджа. В село Желю войвода водата е стигнала до най-близките до коритото имоти, въпреки че вчера е била на 200-300 метра от тях.

„Хората са готови и помагат на екипите и призивът ми е да слушат информация, която е подадена официално. Да не се доверяват на слухове и такава, изнесена в социалните мрежи за приливни вълни” - призова Снежана Кънева. Тя подчерта, че много от фирмите в сливенско сами предлагат да помагат с техника на спасителните и укрепителни работи. Според Кънева не толкова яз. „Жребчево”, колкото планинските реки след него, които се вливат в река Тунджа създават високите води. „Река Беленска, река Асеновска и другите притоци увеличават притока на вода към Крушаре, Желю войвода и останалите села в този район” - каза Кънева. Няма обезпокоителна информация във връзка с втория голям язовир на територията на общината - „Асеновец”.

 

Целта на екипите в момента е опазването на живота на хората и животните, всичката налична техника и хора на пожарната, на общината е в действие, прави се непрекъснат обход, информация се събира на всеки час.