Сливен е домакин на II-рия кръг на националния шампионат по драг рейсинг
Сливен е домакин на II-рия кръг на националния шампионат по драг рейсинг / Спортен клуб „Сливен драг тийм“

Сливен е домакин на втория кръг от националния шампионат по драг рейсинг. Авто надпреварата ще се проведе на летище „Бършен“ на 31 май и 1 юни.

Състезанието стартира на 1 юни с квалификации, а началото на състезанието е в 10 часа, като крайният срок за записване и заплащане на таксите за участие, е до началото му.

Очаква се в надпреварата да участват близо 100 състезатели от страната. Участие в драг състезанието са потвърдили и състезатели от Румъния, те ще участват с 8 автомобила.  Това съобщи за Дарик Веселин Кабаджо, член на спортен клуб „Сливен Драг тим“, който клуб е организатор на националния кръг в Сливен.

На 31 май, събота от 13 до 19 часа ще има свободни стартове.

Новото тази година е включване на три нови класа- мотори до 770 и над 750 сс и клас „Стрийт -500+“. Интересното при последния клас, е че това са автомобили, които имат право на леки доработки, а идеята е, че колите трябва са с фабрично произведени с голяма мощност над 400-500 конски сили, обясни Кабаджов.

Той поясни, че основната цел на организаторите е да бъдат привлечени автомобил от марките Порше, Ламборгини, Ферари и други. Останалите класове са A, В, С, автомобили с предно предаване, със задно задвижване, автомобили с 4х4 задвижване и стрийт дизел.

Автомобилите ще се надпреварват на права отсечка от 402, 33 метра. Драг-рейсингът е състезание между два автомобила, със старт от спряло положение, на определена дистанция. Победител е този, който пръв пресече финала.

Още в първия кръг на летище в село Кондофрей, Община Радомир тази година български автомобил подобри националния рекорд. Той бе постигнат от отбора на "Хеед Ауто4", чиито автомобил е "Фолксваген Сироко" , който спря стрелките след четвърт миля (402 метра) на 8.799 секунди.

„ На кръга в Сливен очаквам развръзка, защото в предишния кръг не участва миналогодишния рекордьор, както и много ог претендентите за титла. Надявам се да се получи добро състезание, което ще е интерсно и за зрителите“, добави Веско Кабаджов.

Следващият кръг ще се проведе в София през септември, а последният четвърти отново ще бъде в Сливен през месец октомври.