След повторен сигнал на Дарик за поругаване на паметник, общинари назначиха проверка
След повторен сигнал на Дарик за поругаване на паметник, общинари назначиха проверка / netinfo

Отдел „Култура и вероизповедания към община Сливен, начело с ресорния заместник кмет Радост Костова извършват проверка за състоянието на паметниците в Сливен.

Проверката бе провокирана от повторен сигнал на Дарик радио за това, че една от светините на Сливен – паметникът на Хаджи Димитър продължава да е градска тоалетна и да тъне във фекалии.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Днес сутринта засякохме жена от комунална фирма да кляка да се облекчи заедно с метлата.

Надяваме се, че от направената снимка отдалеч, шефовете на една от двете комунални фирми - по почиставането и озеленяването, ще разпознаят своята служителка. Пуликуваме снимката, на която жената е вече в по-официален момент.

От днес вратите на паметника ще се заключват и през деня ще има охрана. Потърсено е и съдействие от полицията. От нарочната проверка на паметниците е установено, че е реставрирано счупеното коляно на един от съветските воини на паметника на Хамам баир. В градската градина ще бъде почистена и Братската могила и ще бъдат възстановени отломените камъни от постамента. По сигнал на друга медия и граждани е установено, че са са изтръгнати кабели на осветително тяло на паметника на Хаджи Димитър и то е подготвено за кражба, счупени са и осветителни тела на паметника на Левски. Щетите ще бъдат поетапно възстановени.

„Това е морал, това е гледна точка и най-крайната проява на вандализъм, на бездуховност. Това е индикация за обществото ни”, така коментира гнусната постъпка на чистачката зам. ресорният кмет Радост Костова.

Тя призова гражданите да опазват и да подават сигнали за вандалски посегателства.

Още при първия си сигнал на Дарик на 16 април за това, че мемориалът в центъра на града се използва редовно за тоалетна, включително от комунални работници и чакащи на тумби пред сградата на съда жители на квартал „Надежда”, реакцията от името на една от комуналните фирми бе следната:

Според общинския съветник Иван Киров паметникът не се поддържа от фирмата за „Чистота”, а от фирмата за „Озеленяване”. „Работниците по чистотата започват работа в такова време, че не могат да ходят до тоалетна там и винаги с тях има проверител. Ние също сме чистили там без да ни е задължение, намираме изпражнения и много спринцовки. Аз няма да стана денонощен пазач на паметника, няколко пъти сме сменяли разбити катинари, чупят се и буквите заради метала”, коментира Киров.

Паметникът, емблема на Сливен, Хаджи Димитър, от години е наркоманско сборище, а през септември 2000 година вътре бе открит труп на наркопласъор и наркоман.