Шестима номинирани за носител на наградата „Добри Чинтулов”
Шестима номинирани за носител на наградата „Добри Чинтулов” / Дарик Сливен, архив

Обществената комисия за избор на носител на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” на свое заседание разгледа получените шест предложения. Подредени по азбучен ред номинациите са:

Валентина Радинска – поет, писател, критик, преводач. Предлага Инициативен комитет и Сливенската културно-просветна дружба „Д-р Иван Селимински”. Като творец и общественик Валентина Радинска е утвърдено име в културния живот на страната. Родена в Сливен, тя е творец с високи художествени резултати в областта на литературата и с принос в духовното развитие на страната. През годините на своята професионална и творческа реализация Валентина Радинска уверено следва посоката, в която я води вътрешното й убеждение, „че животът и любовта раждат поезия”. Радинска е преводач на стиховете на М. Цветаева, А. Ахматова, Б.Ахмадулина, Григорий Чхартишвили, познат под псевдонима Борис Акунин. Автор е на сценарии за документални и телевизионни филми. Носител на национални награди за поезия, критика  и преводи.

Георги Ведроденски – Мортус – поет, писател-хуморист и сатирик, художник-карикатурист. Предложен е от Съюза на независимите българските писатели и СБП. Георги Ведроденски е роден през 1933 г. в Кипилово. Георги Ведроденски – Мортус е изявен поет, автор на няколко поетични книги, в т.ч. хумористични и сатирични, на стотици карикатури, публикувани в периодични печатни издания и експонирани в самостоятелни и общи художествени изложби. Има изключителни заслуги за създаването и утвърждаването на литературно-хумористичния и сатиричен герой Трендафил Акациев.

Димитрина Дойчинова – художник. Номинирана от Съюза на българските художници. Димитрина Дойчинова е автор със забележителна биография, изпълнена с много самостоятелни изложби /31/, участия в 52 общи изложби и проекти, както и международни участия. Работи в областта на графиката, живописта и новите форми, творбите й са сложни и многопластови, богати в колоритно отношение.

Илия Костов - сценарист, кинорежисьор, писател, продуцент. Неговата кандидатура е предложена от Инициативен комитет, Сдружение на филмовите и телевизионни режисьори, Съюз на българските филмови дейци, Асоциация на българските филмови продуценти, Национална кабелна телевизия „Евроком”, Национален филмов център, Информационен център на Министерството на отбраната, ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”, Българската асоциация на филмовите, телевизионни и радио сценаристи, НАТФИЗ, Асоциация „Академика 21”.

Приносът на Илия Костов за развитието на българската култура е доказан от успеха на неговите сценарии, филми и книги. Илия Костов има богата филмография, която включва документални и игрални филми, и телевизионни новели. В неговото творчество осезателно присъства духът на родното място, което е видно от някои от неговите филмите - ”Градът на ветровете” /док./, „Мадам Бовари от Сливен”/игр./, „Слънчево” /игр./

Николай Султанов – скулптор, писател. Номиниран е от Инициативен комитет, подкрепен от Полския институт в София, сдружение „Сливналии за развитие на образованието и културата”, сдружение клуб „Културен туризъм” – Сливен, МБАЛ – Военно-медицинска академия – София, Девето СОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Сливен, МБАЛ „Д-р Иван Селимински”, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Тракийско дружество „Лазар Маджаров”, Помощно училище „Д-р Власаки Шуманов, Природен парк „Сините камъни”. За 60 години творческа дейност той е създал стотици скулптурни фигури на известни и заслужили личности на Сливен, бюстове, релефи, малка пластика, декоративни пана и фасадни оформления в града и страната.

Тодор Близнаков – актьор. Предложен е от Съюза на артистите в България. Тодор Близнаков е работил в трупите на ДТ – Добрич, ДТ – Сливен и ДСТ „Алеко Константинов”. Активният си творчески потенциал в периода 1981 -1996 година той отдава на Сливенския театър и сливенската публика. На сливенска сцена създава запомнящи се образи под режисурата на Иван Урумов, Елена Цикова , Борислав Чакринов и др.

 

Наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” се присъжда за постигнати високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството, на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и Сливенския край.