Сезират вицепремиера Плугчиева за кандидатстване на община Сливен по програма ФАР
Сезират вицепремиера Плугчиева за кандидатстване на община Сливен по програма ФАР / netinfo

Община Сливен е кандидатствала по проект по програма ФАР с терен от 800 дка, за който е издаден незаконен документ за собственост според общинския съветник Мариета Петкова.

Въпросният терен по документи е в капитала на общинското дружество „Овощен разсадник” АД, което е в период на ликвидация със срок до 30 април. Петкова заяви пред Дарик, че групата общински съветници на БСП ще сезира вицепремиера по управление на европейските фондове Меглена Плугчиева и компетентните органи за проблема.

„Това е превишаване на правата на длъжностни лица и е абсолютно незаконно. Този акт е подписан от кмета на Сливен и е редно той да носи отговорност. Ако комисарите от Европейската комисия за злоупотребите ОЛАФ тръгнат да проверяват дали е вярна и точна документацията по кандидатстването, първото което ще се провери е акта за собственост на терена. Редно е и администрацията да издаде документ, че няма реституционни претенции и никакви тежести и вероятно са издадени и други неверни документи освен този. Това е престъпление по служба и някой трябва да носи наказателна отговорност”, заяви Петкова.

„С вашето гласуване на последното заседание на „Овощен разсадник” ме упълномощихте да гласувам тази земя да се върне при принципала – община Сливен и това съм направил през 2008 г., заяви общинският съветник от ГЕРБ Радостин Русев, който е и представителят на общината в Общото събрание на акционерите на „Овощен разсадник”.

Ресорният заместник кмет Зорница Александрова коментира за Дарик, че не е имало изготвяне на документ с невярно съдържание.

„За имота, включен в капитала на дружеството с общинско участие е съставен акт за частна общинска собственост през 1997 г., след това през 2004 г. дружеството е продало част от земята на частни лица,направен е план за земеразделяне и за това на основание чл. 59 от Закона за общинската собственост е съставен нов акт за общинска собственост от 2007 г., който е заведен в Службата по вписванията, което значи, че към този момент не е имало други тежести”, коментира пред Дарик Александрова.

Общинското дружество е сключило договор за аренда за тази земя от 2003 година, но арендаторът не е извършил никакви подобрения в имота, инвестиции или разкриване на работни места, каквито задължения има в договора. В икономическия отдел на общината има документация за установяване на вредни вещества в почвата. Тези юридически проблеми ще бъдат решени от страните по съдебен или друг път, смята Александрова.

„За общинските имоти, включени в капитала на дружества с общинско участие също се съставят актове. Що се касае до намеренията на общината да използва имота за изграждане на бизнес парк, това е нейно право, но към момента не е извършвано никакво разпореждане с имота, а само действия за техническо подпомагане при евентуално отделяне след прекратяването на това дружество когато имотите му ще се върнат в собственост на общината.

Община Сливен е започнала подготвителни действия за искане на техническа помощ за промяна на предназначението на 200 от тези 800 дка за ползването им за бизнес парк”, информира ресорният зам. кмет.