Сесия на Общинския съвет в Сливен
Сесия на Общинския съвет в Сливен / Дарик Сливен, архив

Предсрочно прекратяване правомощията на председателя на Общински съвет – Сливен Соня Келеведжиева е първата точка в дневния ред на заседанието на местния парламент на 31 май. Под предложението са се подписали 14 общински съветници. На сесията ще се разгледа и гласува също изменение на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. Изменение на Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, в частта й за отдаването под наем на свободни нежилищни имоти-частна общинска собственост също ще се гласува на сесията. Очаква се общинските съветници да разгледат изменението и допълнението на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и предоставяни права на територията на Община Сливен, както и изменение на общинския бюджет за 2012 година.

На вниманието на общинските съветници е и предложението за намаляване капацитета на Дома за деца с умствена изостаналост в Кермен от 50 на 30 души. В момента в специализираната институция са настанени 29 потребители. „Извършените анализи на реалната заетост в Дом за деца с умствена изостаналост в град Кермен отчитат,  че тенденцията към незапълване на съществуващия капацитет е траен процес” – пише в предложението.

Ще бъде предложена също актуализация на Годишната програма за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост и продажбата на имоти–частна общинска собственост в 11 сливенски села и в град Сливен.

Сред другите предложения са именуване на улица в кв. „Ново село-изток” в Сливен на името на Цончо Родев и включване в Културния календар на Община Сливен  на датата 17 май като Ден за поклонение на жертвите на геноцида над българите в Османската империя през периода 1396 – 1913  година.